CEO Karel De Boeck: ‘Geen explosiegevaar bij Dexia’

Karel De Boeck, de ambulancier van Dexia © Imagedesk/Dieter Telemans

Er is ‘geen explosiegevaar’ bij Dexia, heeft CEO Karel De Boeck van de Belgisch-Franse restbank woensdag in de Kamer benadrukt. Maar Dexia heeft wel te lijden onder de huidige aanhoudende zeer lage rente, luidt het.

Dexia zit sinds eind 2011 met de overname van het vroegere Dexia Bank België – het huidige Belfius – door de Belgische staat in een geordende afbouw van de activiteiten.

‘Geen explosiegevaar’

“Er is geen explosiegevaar bij Dexia. Het is een bedrijf dat correct beheerd wordt, dat kan ik jullie verzekeren”, zei De Boeck aan de volksvertegenwoordigers. De CEO kon daarbij wel niet uitsluiten dat de Belgische staat op een dag de restbank weer ter hulp moet snellen. “Niemand rond de tafel kan dat zeggen, maar ik kan zeggen dat er geen explosiegevaar is.”

Staatsgaranties

België, Frankrijk en Luxemburg hebben immers Dexia gestut met staatsgaranties, opdat de financiële groep zich opnieuw kon financieren. De dato van 13 januari 2016, kwam het bedrag aan schulden waarvoor de Belgische staat borg staat, uit op 31,475 miljard euro.

Lage rente

Ook heeft de restbank een reeks uitdagingen voor zich, onder meer het huidige lagerenteklimaat. De lage rente brengt enerzijds wel mee dat Dexia toegang heeft tot een goede financiering, maar verplicht het bedrijf anderzijds een ‘cash collateral’ aan te houden, die momenteel zowat 32 miljard euro bedraagt. Dat bedrag is de som die Dexia aan zijn tegenpartijen betaalt als borgstelling voor derivaten zoals renteswaps. Dexia sloot die contracten af voor het uitbreken van de noodlottige financiële crisis om zich in te dekken tegen een stijging van de rente. Maar omdat de rente zo laag staat, moet Dexia er nu onderpand op verstrekken. Op dat vlak zou een hogere rente dus minder kosten betekenen.

De Boeck had het in de Kamer nog over de vooruitgang van de afwikkeling van de activiteiten. De balans ging van 413 miljard euro eind 2011 naar 238 miljard euro op 30 september 2015. “Dat is min of meer de balans van KBC.” Volgens de CEO krimpt de balans nu met ‘ongeveer 1 miljard euro per maand’ in. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content