Cegeka, Moore Stephens en Belgatech snelste groeiers van het land
Twee Limburgse en twee Brusselse bedrijven zijn de winnaars van de nationale Trends Gazellen, de snelst groeiende bedrijven van Vlaanderen en Brussel.
Twee Limburgse en twee Brusselse bedrijven zijn de winnaars van de nationale Trends Gazellen, de snelst groeiende bedrijven van Vlaanderen en Brussel. De competitie is aan de dertiende editie toe. De rangschikking van deze editie is gebaseerd op de groei van omzet, cashflow en tewerkstelling tussen 2008 en 2012.
De Hasseltse IT groep Cegeka, die IT-infrastructuur en -diensten verschaft aan bedrijven en overheden, haalde het in de categorie grote ondernemingen van onder meer Jan De Nul, Agristo en Materialise. Sinds eigenaar André Knaepen het bedrijf en zijn dertig medewerkers in 1992 overnam, groeide Cegeka uit tot een internationale groep met meer dan 2000 medewerkers en een omzet van 242 miljoen euro. De naam Cegeka klinkt nog minder bekend in de oren dan zijn beursgenoteerde concurrent RealDolmen, maar het bedrijf verhoogt de inspanningen om zijn productgamma te promoten.
Bij de middelgrote ondernemingen was advieskantoor Moore Stephens het snelst groeiende bedrijf van Vlaanderen en Brussel. Gegroeid uit het revisorenkantoor van Frans Verschelden en het accountantskantoor van zijn broer Marcel, verwijst de commerciële naam Moore Stephens vandaag naar het lidmaatschap van een internationaal netwerk dat door het gelijknamige Britse kantoor werd opgezet. In een sterk geconsolideerde en gespecialiseerde sector verruimde het oorspronkelijk Oost-Vlaamse advieskantoor zijn dienstenaanbod voornamelijk via overnames.
Belgatech was de winnaar bij de kleine ondernemingen. Het bedrijf van Frédéric Sigel en Henri Drouin stelt via projectsourcing ingenieurs ter beschikking van industriële bedrijven. Het tweetal bouwde het bedrijf in enkele jaren uit tot een kmo met 140 werknemers op de payroll en 8,5 miljoen euro omzet. Vorig jaar opende het met Fratech een zusterbedrijf in het Franse Villeneuve d’Ascq, bij Rijsel.
De trofee voor de Starter van het Jaar ging naar EpiGaN, een Spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum Imec die zich vestigde op de oude Philipssite in Hasselt. EpiGaN produceert halfgeleiders met een laagje Galliumnitride (GaN) voor toepassingen met een hoog energiedebiet, zoals opladers voor computers, servers of hoogspanning.
Provinciale Gazellen
In de voorbije weken kwamen de provinciale Gazellen aan bod, de snelst groeiende bedrijven van elke provincie. In totaal passeerden 1200 groeibedrijven de revue, wat heel wat statistisch materiaal opleverde. Tussen 2008 en 2012 waren alle Gazellen samen goed voor een omzetgroei van 32,6 miljard euro en 40.111 nieuwe jobs (tegenover 37.826 jobs vorig jaar). In 2012 boekten de gazellen een nettowinst van 8,9 miljard euro, een stuk meer dan in 2011 (6,3 miljard euro).
Van de 1050 grote en middelgrote bedrijven is 63 procent, of 661 bedrijven, in Belgische handen. Van de andere nationaliteiten is de VS met 8 procent, of 83 bedrijven, het best vertegenwoordigd. We vinden de Amerikanen vooral in Vlaams-Brabant, waar ze maar liefst 30 bedrijven controleren. In alle andere Vlaamse provincies zijn de Nederlanders de best vertegenwoordigde buitenlandse eigenaars. In Brussel zijn 34 groeibedrijven in Franse handen.
De top drie van de vertegenwoordigde sectoren blijft dezelfde als vorig jaar. De bouw (-5) eindigt voor de logistiek en transport (-9) en de voedingssector (+3). Enkele sectoren maken een opvallende sprong voorwaarts: de elektronica en machinebouw heeft dit jaar vijftien gazellen meer, de farmaceutica twaalf en de adviessector elf. De grondstoffensector, waartoe we papier-, karton- en metaalbedrijven rekenen, en de retail gaan dan weer achteruit: respectievelijk met tien en elf vertegenwoordigers.
Simon Van Dorpe
Trends Gazellen 2014
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier