C-Power trekt alle registers open op de Thornton Bank

© belga

C-Power begint aan de tweede fase van de uitbouw van het offshore windmolenpark voor de Belgische kust.

In de Noordzee, ter hoogte van de Thornton Bank (30 kilometer zee inwaarts), moeten er alleen al dit jaar dertig windmolens bij komen. In 2013 wordt het park nog eens aangevuld met nog eens 18 windmolens. Voorlopig staan er nog maar zes windmolens. Vanaf nu worden dus alle registers opengetrokken.

De 54 windmolens waarvoor C-Power een vergunning heeft, zullen goed zijn voor een vermogen van 325 megawatt en een investeringen van 1,3 miljard euro. De nieuw te bouwen molens hebben elk een vermogen van 6 megawatt, het dubbele van de eerste reeks windmolens.

In Oostende worden vanaf deze week alle voorbereidende werken gestart aan de kade. Het gaat om een gigantische logistieke operatie. “Met deze activiteiten wil de haven van Oostende zich profileren als betrouwbare ankerplaats voor offshorewindenergie”, zegt Paul Gerard, topman van de Oostendse haven. “We willen ons logistieke visitekaartje afgeven. In de haven hebben we terreinen voorbehouden die vanaf nu uitsluitend dienen om alle activiteiten rond nieuwe energie te coördineren.”

Samen met de VDAB, Syntra West en enkele West-Vlaamse hogescholen, maakt het havenbestuur werk van een opleidingsprogramma onder de naam “Off Shore Academy”. Paul Gerard schat dat de nieuwe logistieke roeping van Oostende de komende vijf tot acht jaar een duizendtal nieuwe jobs zal opleveren. (KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content