“Business as usual” in Israël na aanval Gaza-vloot

“De internationale commotie rond de aanval op het Gaza-scheepskonvooi zal amper onze economie beïnvloeden”, stipuleert Rachel Roei-Rothler van het Israëlische ministerie van Industrie, Handel en Arbeid in een gesprek met de redactie van Trends.

“Ook in het verleden bleef het economische front erg rustig terwijl er militair geageerd werd. Onze economische kracht wegen niet op tegen de politieke onzekerheid.”

De cijfers van het gereputeerde IMD World Report, dat de competitiviteit van de landen onderzoekt, plaats Israël inderdaad op de eerste plaats wat de “weerbaarheid van de economie” betreft. “Dat geldt niet alleen voor financiële, maar ook voor geopolitieke crisissen”, weet Roei-Rothler, directeur van het Investment Promotion Center in Jeruzalem. “Dat neemt niet weg dat het buitenlandse investeringsvolume vorig jaar met twee derden afnam tegenover de piek in 2006.”

Die piek was trouwens het gevolg van een investering van 1 miljard euro door Warren Buffet in het Israëlische hightecht-bedrijf Iscar. Ido Aharoni, hoofd van het Brand Managament Team van het ministerie van Buitenlandse Zaken: “Op het moment van de investering regende het bommen op Israël. Topinvesteerders zien los van het conflict prachtkansen liggen in Israël.”

Uiteindelijk hebben investeerders vooral oog voor het feit dat volgens datzelfde rapport nergens in de wereld zoveel wordt uitgegeven aan onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en het land best scoort op het vlak van de knowhow van het personeel.” Ook in financiële ervaring en ondernemerschap staat het in de Top 3.

Roei-Rothler: “Misschien heeft dat te maken met het feit dat onze jongens drie, en de meisjes twee jaar in het leger hebben gediend. Dat maakt ze niet alleen rijper, maar kneedt ook de houding binnen een bedrijf. Wie een oorlog of militaire situatie heeft meegemaakt is staat scherper. Je pleegt geen zelfmoord als het even slecht gaat met je bedrijf. Die wil tot overleven is de kern van ons ondernemerschap.”

De beurs van Israël lijdt nauwelijks onder de instabiele situatie in het land. “De Israëlische aandelen worden meer beïnvloed door de Nasdaq dan door Hamas”, aldus een wat cynische beurswatcher. Ook op de vloer van de diamantbeurs in wijk Ramat-Gan van Tel Aviv overheerst het gevoel van onverstoorbaarheid. “Wat telt is de veiligheid”, redeneert Yair Cohen Priva, algemeen directeur van de Israel Diamond Exchange. “De beurs, alle verbonden bedrijven en diensten zijn streng beveiligd en huizen in een gebouw. In dat opzicht zijn we zelfs veiliger dan Antwerpen, waar de square mile van de diamantsector zich in de publieke ruimte situeert. Onze beurs ervaart dus geen hinder van het conflict. Integendeel: het aantal leden stijgt – vooral bij jonge handelaars – elk jaar!”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content