Bruyninckx: ‘Nederland moet alternatief ontpoldering Hedwigepolder zelf betalen’

© belga

Nederland zou de Hedwigepolder “deels” willen ontpolderen, meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.

Dat is een variant op het Nederlandse regeerakkoord om de polder te laten zoals hij is. Wat in tegenspraak is met afspraken met Vlaanderen over de Scheldeverdieping.

Eddy Bruyninckx, gedelegeerd-bestuurder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, is het getalm beu. “Ik wil dat de plannen doorgaan zoals afgesproken. Vlaanderen heeft toegestemd een deel van die werken te betalen. Als Nederland iets anders plant, moet het dat alternatief dan zelf maar betalen. Europa moet dat bovendien nog toestaan.”

Bruyninckx beklemtoont dat de Scheldeverdieping losstaat van de ontpoldering van de Hedwigepolder. “Die polder krijgt stilaan mythische proporties. Nederland moet deze maatregel nemen omdat heel het land meer ruimte heeft gewonnen op het water en er compensaties moesten komen volgens de Europese regels.”

Bruyninckx wil nog verder gaan met de verdieping van de Schelde op bepaalde plaatsen. “Die verdieping is nodig om het verdrag van 1839, dat bepaalt de Schelde bevaarbaar moet zijn voor zeeschepen, uit te voeren. Het behoud van de bevaarbaarheid is een permanent proces. Ik pleit voor een beperkte aanpassing. Dat is geen verdieping van de hele rivier. Ook Zeeland is vragende partij voor een bijkomende aanpassing.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content