Britten bouwen eerste kerncentrale sinds kernramp in Fukushima
De Britse regering en het Franse energiebedrijf EDF hebben een akkoord bereikt voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Daarmee wordt wereldwijd de eerste kerncentrale gebouwd sinds de kernramp in Fukushima (Japan) in 2011.
Aan de bouw van de nieuwe kerncentrale in het zuidwestelijke Hinkley Point wordt een investering van 16 miljard pond (18,9 miljard euro) gekoppeld. Het gaat om de eerste nieuwe kernreactoren in Groot-Brittannië sinds 1995. Bovendien worden hiermee de eerste reactoren gebouwd sinds de kernramp met de centrale van het Japanse Fukushima in 2011.
Het akkoord tussen de Britse regering en EDF voorziet in een vaste verkoopprijs voor de opgewekte elektriciteit van 92,5 pond per megawattuur, blijkt uit een gezamenlijke mededeling van EDF en het Britse ministerie van Energie. Dat is aanzienlijk hoger dan het marktgemiddelde van 49 pond van het voorbije jaar.
Als EDF ook doorzet met de bouw van een tweede project – met eveneens twee reactoren in het oostelijke Sizewell – daalt die gegarandeerde prijs tot 89,5 pond per megawattuur. Volgens EDF en het ministerie van Energie zal de energie geproduceerd in Hinkley Point C (de naam van het project) ‘competitief zijn met de energie die bijvoorbeeld geproduceerd zal worden in toekomstige gascentrales’.
De Chinese groepen CGN en CNN en Areva, een Franse groep gespecialiseerd in de bouw van kerncentrales, zullen participeren in het project. EDF zal 45 tot 50 procent in bezit nemen. Areva, dat de reactoren levert, 10 procent. De Chinezen zullen 30 tot 40 procent van het project in handen hebben. De overheid biedt garanties voor de leningen, die 5 procent van de kostprijs bedragen.Europa moet wel nog groen licht geven voor het project in verband met de regels rond overheidssteun.
De bouw van de reactoren van het type EPR (3e generatie) zal tien jaar in beslag nemen. Volgens premier David Cameron gaat het project 25.000 nieuwe banen opleveren. In Hinkley Point staan al de centrales Hinkley Point A en B, die niet meer worden gebruikt. Aan het akkoord gaan meer dan een jaar onderhandelingen vooraf.
Tegen 2020 wil Cameron 110 miljard pond aan investeringen in het verouderde Britse elektriciteitsnet aangetrokken hebben. Regulatoren waarschuwden in het verleden voor het risico op blackouts indien investeringen uitblijven. De Britse overheid heeft ook toegezegd dat de uitstoot van CO2 in 2020 34 procent lager moet zijn dan in 1990. Daarvoor is onder meer 16 gigawatt aan nucleaire capaciteit nodig. (Belga/Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier