Bpost mag postzegel niet duurder maken

© belga

Bpost mag een geplande prijsverhoging voor postzegels niet doorvoeren. Regulator BIPT had dit in maart geweigerd, en nu heeft het postbedrijf ook in beroep ongelijk gekregen.

Bpost wou dit jaar de prijzen optrekken voor het ‘kleingebruikerspakket’. Het gaat bijvoorbeeld om brievenpost, pakjes en aangetekende zendingen. Maar de regulator BIPT – het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie – weigerde het voorstel van bpost.

De nieuwe tarieven zouden volgens de regulator immers winsten hebben mogelijk gemaakt boven de 15 procent, wat als excessief wordt beschouwd.

Bpost ging in beroep tegen die beslissing, maar het Marktenhof, een nieuwe gespecialiseerde afdeling van het Brusselse hof van beroep, heeft het besluit van de regulator nu bevestigd. Het BIPT heeft correct gehandeld, oordeelt het Marktenhof.

Bpost kan de prijsverhoging zoals in haar tariefvoorstel dus niet doorvoeren. “Niets belet bpost natuurlijk om een nieuw voorstel in te dienen”, aldus een woordvoerder van de regulator.

Nieuwe wet

In een reactie betreurt bpost de beslissing van het Marktenhof en BIPT, maar het postbedrijf meldt tegelijk dat het zich beraadt over verdere acties. In theorie zou het bedrijf naar Cassatie kunnen trekken tegen de uitspraak. Een beslissing daarover is nog niet gevallen.

Het postbedrijf heeft trouwens geen aanvraag ingediend om de postzegelprijs in 2018 te mogen verhogen. Dat diende uiterlijk 1 september te gebeuren.

Met andere woorden: de prijs voor de postzegels kan dit jaar en volgend jaar in principe niet meer stijgen. Maar, zo wijst bpost erop, er is een nieuwe postale wet die normaal nog voor het einde van het jaar in het parlement zou worden goedgekeurd.

“Het kan niet worden uitgesloten dat onder de nieuwe postale wet bpost zijn prijzen wel zal kunnen verhogen in 2018”, luidt het.

Partner Content