Bpost doet ‘finaal en verbeterd’ bod op PostNL
Postbedrijf bpost doet een “finaal en verbeterd voorstel” voor de overname van zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL.
Dat laat het bedrijf zelf in een mededeling weten nadat eerder het persbureau Bloomberg op “gezag van ingewijden” had gemeld dat zo’n bod er zou komen.
Bpost biedt 5,75 euro per aandeel PostNL, in cash en aandelen. Dat is 10 cent per aandeel meer dan in een eerder, afgewezen voorstel.
Bpost verhoogt de biedprijs met 0,376 euro in cash per PostNL aandeel, wat neerkomt op een verhoging van het totaalbedrag in cash met 167 miljoen euro.
“De verhoogde biedprijs bestaat nu dus uit 3,201 euro cash en 0,1202 aandeel bpost per aandeel PostNL”, preciseert bpost in de mededeling. “Het gaat om een finaal en verbeterd voorstel”, licht bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck toe. “We zijn hierbij grondig te werk gegaan.”
Garanties voor Nederlandse aanwezigheid
Bpost wil ook tegemoet komen aan de behoefte bij PostNL aan aanvullende zekerheid dat “de waarden en cultuur” van het Nederlandse bedrijf en de belangen van haar Nederlandse stakeholders gewaarborgd blijven. Deze zekerheid biedt bpost naar eigen zeggen door vier aanpassingen. Zo stelt bpost voor om statutair vast te leggen dat aandeelhouders vanaf een bepaald aandelenbelang (bijvoorbeeld 15 procent) een voordrachtsrecht hebben voor een aantal bestuurders proportioneel aan hun aandelenbelang, met een maximum van één derde. Daardoor zullen, wanneer het aandelenbelang van de Belgische Staat onder bepaalde drempelwaarden zakt, ook de voordrachtsrechten van de Belgische Staat worden verminderd. De Belgische Staat zal niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur kunnen voordragen.
Daarnaast suggereert bpost dat “zolang de Belgische Staat één of meer leden van de raad van bestuur mag voordragen, een Nederlandse stichting het recht zal hebben een gelijk aantal leden voor te dragen”. Het bestuur van de stichting zal bestaan uit één persoon benoemd door bpost, één persoon benoemd door PostNL en één vooraanstaand persoon uit het Nederlandse bedrijfsleven, en de stichting zal “waken over de inachtneming van de belangen van de Nederlandse stakeholders”.
‘Hier stopt het voor ons’
Bpost stelt ook dat een bijzondere meerderheidseis van 75 procent zal gelden voor “een aantal beslissingen van aanzienlijk institutioneel of strategisch belang van de raad van bestuur”. Daarbij kunnen “de drie door PostNL voorgedragen bestuurders blokkeren dat een dergelijke meerderheid wordt gehaald”. Tot slot wordt de Raad van Commissarissen van PostNL uitgebreid, wat “een nog betere bescherming van de Nederlandse belangen zal bewerkstelligen”.
Bpost heeft ook enkele niet-financiële voorstellen gedaan. Zo werden de niet-financiële afspraken (NFC) die PostNL eind mei voorstelde integraal overgenomen en zelfs verbeterd, onder meer met een pensioengarantie. “We garanderen dat PostNL de middelen zal hebben om de pensioenen te financieren. Indien dat niet het geval is, zal die verplichten terechtkomen bij het moederbedrijf bpost”, klinkt het bij bpost. De twee op voordracht van PostNL benoemde commissarissen zullen gezamenlijk toezien op de naleving van alle NFCs.
“Als het voorstel afgeslagen wordt, stopt het voor ons. Onze groeistrategie hangt niet af van dit dossier. We hebben nog andere mogelijkheden om te groeien”, zegt Van Speybroeck. PostNL is het nieuwe voorstel aan het bestuderen, aldus persagentschap ANP.
PostNL wees eerder deze maand een overnamebod van bpost af. Dat bedroeg 5,65 euro per aandeel, waarmee PostNL gewaardeerd werd op 2,5 miljard euro. (Belga/JH/RR))
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier