BP berekent kosten olielek op 3,5 miljard dollar

© belga

Het Britse olieconcern BP ziet de kosten als gevolg van het olielek in de Golf van Mexico oplopen tot 3,5 miljard dollar gekost. Dat meldt het concern maandag.

Volgens het persbericht verloopt het installeren van een smallere kap op het olielek zoals gepland. BP is er intussen in geslaagd 749.100 vaten olie te recupereren sinds het lek eind april ontstond.

Met alle geplande maatregelen hoopt de groep tegen eind juli dagelijks 60.000 tot 80.000 vaten te kunnen opvangen. Om het lek te dichten moeten nog twee bijkomende putten worden afgewerkt. De eerste noodput zou in de eerste helft van augustus geboord zijn.

Om de olievervuiling te bestrijden worden ongeveer 46.000 mensen ingezet, meer dan 6.400 schepen en tientallen vliegtuigen. BP moet ook nog zien af te rekenen met 105.000 vragen tot schadevergoeding. Ze deed al 52.000 betalingen voor in totaal bijna 165 miljoen dollar.

BP gaat een fonds oprichten van 20 miljard dollar om de kosten van de olieramp te ondersteunen. Sinds eind april vloeit er olie in de Golf van Mexico nadat het boorplatform Deepwater Horizon ontplofte en zonk..Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content