BP belooft op te draaien voor kosten olieramp

© Epa

Het Britse oliebedrijf BP, dat het boorplatform exploiteert dat zonk in de Golf van Mexico, zal het “alle noodzakelijke en aangewezen schoonmaakkosten” betalen voor de olievlek. Dat meldde BP in een persbericht dat maandag werd verspreid.

“BP neemt de verantwoordelijkheid op voor de reactie op de olievlek (…) We zullen het betalen”, zei de groep in een verklaring op een website die in het leven werd geroepen voor de aanpak van de milieuramp.

De Amerikaanse president Barack Obama had zondag BP beschuldigd tijdens een bezoek aan de kust van Louisiana. “Laat een zaak duidelijk zijn: BP is verantwoordelijk voor dit lek. BP betaalt.”

De groep verbindt zich er overigens toe om “elke legitieme en objectief te bepalen vraag om schadevergoeding te betalen voor verliezen en schade die door de olievlek geleden werd”. BP verwijst naar schade aan eigendommen, personen en naar commerciële verliezen.

Volgens de krant The New York Times begrenst de Amerikaanse wet de verantwoordelijkheid van BP bij een olievlek tot 75 miljoen dollar, exclusief schoonmaakkosten. Een federaal fonds, dat gespijsd wordt door een heffing op olie, zou tot 1 miljard dollar aan vergoedingen kunnen dekken.

In een reactie op de krantenberichten zei een woordvoerder van BP dat hij niet op de hoogte was van de limiet tot 75 miljoen dollar. Volgens ratingagentschap Fitch Ratings kan de schoonmaak van de olievlek in de Golf van Mexico 2 tot 3 miljard dollar kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content