‘Boze winkeliers eisen bij de rechter miljoenen van Albert Heijn
Er doemen nog meer problemen op voor de fusieketen Ahold Delhaize. Nederlandse franchisenemers trekken namelijk naar de rechter uit onvrede met de winstdeling.
Naast het protest van merkenproducenten tegen Ahold Delhaize, waarover eerder bericht werd, wordt de pas gefuseerde supermarktketen met nog meer onrust geconfronteerd. In Nederland zijn bijna alle 242 franchisenemers van Albert Heijn naar de rechtbank getrokken om een einde te maken aan een al lang aanslepend conflict rond de winstdeling, meldt Het Financieele Dagblad woensdag.
Dinsdag lekte het nieuws uit dat zowel in België als in Nederland de merkenproducenten actie ondernemen tegen Ahold Delhaize, omdat dat concern sinds zijn fusie lagere prijzen eist. De kortingen zouden zelfs met terugwerkende kracht – vanaf 1 januari – moeten worden toegekend.
In België stuurde koepelorganisatie BABM een brief naar het zogenaamde ketenoverleg, dat is het overlegplatform van de Belgische voedingsindustrie. Dat zal nu moeten bemiddelen. In Nederland werd klacht ingediend bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken.
Nu kampt de retailreus dus nog met een ander conflict, want de franchisenemers van Albert Heijn starten een rechtszaak in Haarlem. De zelfstandige AH-ondernemers willen mee delen in inkoopvoordelen, internetverkoop, bonussen en andere opbrengsten van Albert Heijn. Volgens hen houdt de keten een deel achter.
Albert Heijn betwist dat en vindt dat ze alleen recht hebben op omzetpremies die het bedrijf ontvangt van leveranciers. Het bedrijf verwijst naar de franchiseovereenkomst. De factuur dreigt behoorlijk op te lopen. Alleen al tussen 2008 en 2012 zou het gaan om een nabetaling van meer dan 1 miljoen euro per franchisewinkel. In de jaren daarna zou dat bedrag per winkel nog bijna verdubbeld zijn, staat in het Financieele Dagblad.
De advocaten van Albert Heijn lieten dinsdag verstaan dat als de franchisenemers hun zin krijgen, het franchisemodel niet langer rendabel is. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier