Boete voor Telenet en Voo

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Toezichthouder BIPT legt Telenet en Tecteo (Voo) de maximale boete op omdat ze hun 3G-licentie niet gebruiken.

Toezichthouder BIPT legt Telenet en Tecteo (Voo) de maximale boete op omdat ze hun 3G-licentie niet gebruiken.

Telenet Tecteo BidCo nv, die in 2011 de vierde 3G-vergunning binnenhaalde, had op 15 januari moeten beginnen met commerciële diensten op die frequenties. Dat is niet gebeurd. “Zodoende schermt BidCo hoogwaardige frequenties af voor eventueel andere belangstellenden,” stelt het BIPT in een persmededeling.

Het BIPT legt daarom de maximale boete op aan de kandidaat-operator. “Het gaat om 5000 euro”, zegt woordvoerder Dirk Appelmans van het BIPT. “In zo’n gevallen kan het BIPT boetes opleggen van 5 procent van de omzet, maar omdat Telenet Tecteo BidCo geen omzet heeft, is 5000 euro het maximum.”

De firma krijgt nog 6 maanden om toch commerciële diensten te starten. Appelmans: “Na die zes maanden, kunnen we de gebruiksrechten opschorten en andere sancties nemen. Dit is geen symbolische boete. Het is de bedoeling dat zij echt van start gaan met die diensten en die frequenties echt gebruiken.”

Bij Telenet was niemand direct bereikbaar voor commentaar.

Deseyn wil strengere wetgeving

In een reactie noemt kamerlid Roel Deseyn (CD&V) de telecomwetgeving over de 3G gsm-frequenties “niet toereikend”. Door de oprichting van de nieuwe vennootschap Telenet Tecteo Bidco hebben Telenet en Voo de autoriteit van de telecomwaakhond uitgehold, vindt hij.

“Bij de ingebrekestelling gaven de betrokken operatoren onmiddellijk aan dat ze aan hun eigen tempo zullen blijven verder gaan. Het is niet goed voor de markt dat een operator regels naast zich neer kan leggen om net voor de eigenlijke schorsing van de licentie in actie te treden. Voor 5000 euro kan hij drie jaar lang concurrenten uit de markt houden. De consument is daarvan de dupe,” onderstreept Deseyn in een persbericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content