BNP Paribas Fortis stelt hogere tarieven in het vooruitzicht

Max Jadot
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

BNP Paribas Fortis zag zijn inkomsten in België in de eerste zes maanden van het jaar dalen met 2 procent. De volumegroei van de kredieten compenseert niet langer de impact van de vlakke rentecurve. Daarom stelt de bank tariefverhogingen voor de klanten in het vooruitzicht.

BNP Paribas Fortis boekte in de eerste zes maanden van dit jaar 1,05 miljard euro nettowinst, een toename met 120 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Dat resultaat is echter vooral te danken aan de 150 miljoen euro meerwaarde die de bank boekt op de verkoop van een Duits filiaal dat actief is in consumentenkredieten aan haar Franse moedermaatschappij.

Onderliggend wegen de lage rente en de vlakke rentecurve op de resultaten. In België zag de bank de inkomsten met 1,8 procent terugvallen. Nochtans kende BNP Paribas Fortis in ons land 3 procent meer kredieten toe. “Maar de volumegroei van de kredieten compenseert niet langer de krimpende rentemarge”, stelde CEO Max Jadot op een conferencecall vast.

Jadot verwacht dat de toestand in de komende kwartalen niet zal verbeteren. Hij wijst erop dat de rentevoeten de voorbije zomermaanden nog gedaald zijn. Bovendien kan de recessievrees in Europa de Europese Centrale Bank er volgende week toe aanzetten de rente verder te verlagen.

BNP Paribas Fortis gaat alvast uit van een vertraging van de industriële groei in Europa. Dat kan leiden tot minder vraag naar kredieten van industriële klanten. In de eerste zes maanden van dit jaar noteerde de bank nog een toename van bedrijfskredieten met 4,5 procent. Als die groeimotor stilvalt, komen de inkomsten van de bank nog meer onder druk te staan.

“We staan voor de uitdaging om de inkomsten van de bank op peil te houden”, aldus Jadot. Impliciet gaf hij aan dat hij die inkomsten bij de particuliere klanten zal zoeken. “België is een goedkoop land om te bankieren. Ik heb in het verleden al gezegd dat prijsverhogingen noodzakelijk zijn. Wij zien zeker nog ruimte om de commissie-inkomsten voor onze bankdiensten te verhogen. Die zullen op 1 januari ingaan en in oktober worden gecommuniceerd aan de klanten.”

BNP Paribas Fortis is bezig met de implementatie van een grootschalig besparingsprogramma. Tegen eind 2021 worden 270 kantoren gesloten en moeten 2200 banen zijn geschrapt. Die sanering is nodig als de bank haar winst niet wil zien afkalven. In de eerste zes maanden van 2019 steeg de kosten-inkomstenverhouding tot boven de 70 procent. Jadot zegt dat het doel is onder 70 procent te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content