BNP Paribas Fortis krijgt boete voor verkoop risicovol Grieks schuldpapier

BNP Paribas Fortis © Reuters

BNP Paribas Fortis heeft met beurswaakhond FSMA een schikking getroffen van 700.000 euro, omdat de Belgische bank erg risicovolle Griekse overheidsobligaties bleef aanbieden aan niet-professionele beleggers.

De minnelijke schikking van 700.000 euro is een van de hoogste ooit opgelegd door de FSMA. Het is ook de eerste keer dat er in ons land een administratieve sanctie wordt opgelegd voor een inbreuk op de beleggingsrichtlijn MIFID.

De bal ging aan het rollen toen de krant Le Soir in 2015 schreef dat BNP Paribas Fortis haar klanten aansoorde om risicovolle Griekse obligaties te kopen. De FSMA startte een onderzoek en daaruit bleek dat er van agressieve verkooptechnieken geen sprake was, maar er waren wel fouten gebeurd bij de kwalificatie van het schuldpapier en het daarmee gepaard gaande beleggingsadvies.

Griekse crisis

Griekenland kwam vanaf 2009 in een zware financiële crisis terecht. Eind maart 2011 verlaagde kredietbeoordelaar S&P de rating van het noodlijdende land en werd er gewezen op zeer grote onzekerheid rond de Griekse schuldpositie. Maar in het risicoscoringsmodel van BNPParibasFortis kreeg de Griekse overheidsobligatie dan nog altijd een gunstige score. De beoordeling werd pas op 24 november van dat jaar aangepast.

“Gedurende deze periode verkocht de bank Griekse overheidsobligaties onder beleggingsadvies aan alle types van niet-professionele beleggers, ongeacht hun risicoprofiel. Na 24 november 2011 werden de Griekse overheidsobligaties als zeer risicovolle producten beschouwd in het model van de bank. Niettemin konden na deze datum risicoschuwe beleggers deze obligaties toch nog met advies aankopen, en dit tegen de interne adviescodes van de bank in”, zegt de FSMA nu.

Sanctie

De bank kreeg een boete opgelegd, in de vorm van een minnelijke schikking van 700.000 euro. Ze moet ook de getroffen klanten vergoeden. Volgens een woordvoerder van BNP Paribas Fortis gaat het om een 80-tal klanten, die de volgende dagen door de bank gecontacteerd zullen worden. “Ze hoeven dus zelf niets te ondernemen. Ze krijgen allemaal de geleden schade vergoed”. Om hoeveel geld het gaat, wil de woordvoerder niet kwijt.

Partner Content