BNP Paribas boekt winst ondanks Amerikaanse miljardenboete

© Belga

Ondanks een Amerikaanse boete van 6,6 miljard euro heeft de Franse bank BNP Paribas 157 miljoen euro winst geboekt in 2014.

BNP Paribas overtreft met de jaarresultaten de verwachtingen van de analisten. Zij hadden verwacht dat de grootbank het ging moeten stellen met 50 miljoen euro winst. De bank kon het jaar uiteindelijk afsluiten met 157 miljoen euro winst. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de grootste bank van Frankrijk.

Het onverwachte resultaat is voornamelijk te danken aan een sterk vierde kwartaal. Op het einde van het laatste kwartaal van 2014 kon de bank een winst optekenen van 1,3 miljard euro, tegen 110 miljoen euro een jaar eerder. Toen moest de bank al geld opzij zetten met het oog op de boete in de VS.

De bank stelt een dividend voor van 1,50 euro per aandeel, evenveel als het jaar daarvoor. België heeft een belang van 10,3 pct in het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis. De Tijd rekende uit dat de Belgische staat bijgevolg op een dividend mag rekenen van zowat 192 miljoen euro.

Amerikaanse monsterboete

Eerder dit jaar stond het winstcijfer nog op 4,8 miljard euro, maar dat is stevig de kop ingedrukt nadat de bank een monsterboete aan de Verenigde Staten moest betalen.

In 2014 moest BNP Paribas een boete ophoesten van 6,6 miljard euro wegens het overtreden van Amerikaanse handelssacties tegen Iran, Cuba en Soedan.

Stijgende kosten

BNP waarschuwt evenwel voor stijgende kosten als gevolg van extra regulering en belastingen wat voor 500 miljoen euro zal wegen op het nettoresultaat in 2016. Ook zegt de bank dat de economische context minder rooskleurig is dan verwacht, in het bijzonder in de eurozone.

De Belgische retailactiviteiten vertoonden in 2014 een goede commerciële dynamiek, aldus BNP Paribas. De deposito’s stegen 5,1 pct, de kredieten met 2,1 pct. Het resultaat voor belastingen van de Belgische retailactiviteiten steeg met 15,7 pct tot 738 miljoen euro.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content