BlaBlaCar België biedt meer dan één miljoen carpoolplaatsen aan in eerste jaar
Het Franse BlaBlaCar is een jaar actief in ons land. De carpoolapp overschreed de kaap van één miljoen aangeboden zitplaatsen sinds de lancering in België.
BlaBlaCar is naar eigen zeggen de wereldleider in carpoolen voor lange afstanden. Het internationale carpoolplatform telt 40 miljoen gebruikers in 22 landen. De app, die al meer dan 21 miljoen keer gedownload werd, brengt bestuurders met vrije zitplaatsen in contact met passagiers die hetzelfde traject willen afleggen. Zo kunnen ze de reiskosten delen.
Piek in de zomermaanden
Het Franse bedrijf brengt vraag en aanbod met elkaar in contact en rekent daarvoor een commissie aan. “Voor een zitplaats die aangeboden wordt voor 20 euro betaalt een passagier 22,5 euro. Het verschil gaat naar BlaBlaCar”, zegt Shana Smeets, tot voor kort countrymanager Benelux van BlaBlaCar. Zij lanceerde de carpoolapp in België en is sinds begin dit jaar aan de slag in het internationale hoofdkwartier van BlaBlaCar in Parijs als communitystrateeg.
Shana Smeets is best tevreden over het eerste werkjaar van het carpoolplatform in ons land. “Van bij de start merkten we dat er in ons land heel wat beweging was. We groeiden naar een piekperiode in juni, juli en augustus met bijna 100.000 gebruikers. Na een jaar activiteit kunnen we zeggen dat we de kaap van één miljoen aangeboden zitplaatsen hebben overschreden in België”, stelt ze.
Brussel is belangrijk
De carpoolapp wordt het meest gebruikt tijdens weekend en vakantieperiodes. Voor het verlengde weekend van 1 mei verwacht BlaBlaCar 50 procent meer aangeboden ritten dan in een doorsneeweekend. De gemiddelde afstand van de carpooltrajecten bedraagt in België 205 kilometer.
“Op de Belgische markt zijn er veel grensoverschrijdende reizen. Zo worden er meer dan 1200 trajecten per week aangeboden tussen Brussel en Parijs”, zegt Shana Smeets. Met 1500 vertrekpunten vanuit Brussel is de hoofdstad de belangrijkste hub van BlaBlaCar in ons land. Een rit Brussel-Parijs kost gemiddeld 20 euro per zitplaats. Andere populaire trajecten zijn Brussel-Amsterdam (12 euro)en Luik-Parijs (24 euro).
Focus op groei
“Als we de binnenlandse trajecten bekijken dan zien we een groei van 71 procent voor ritten tussen Antwerpen en Gent – tegen gemiddeld 5 euro – en plus 58 procent tussen Luik en Brussel”, weet Shana Smeets. Of de activiteiten in België al rendabel zijn, komen we niet te weten.
“Daar communiceren we niet over. We focussen nu vooral op verdere groei en de ontwikkeling van de carpoolmarkt in België”, repliceert Shana Smeets. Wel wil ze nog kwijt dat 56 procent van de Belgische gebruikers mannen zijn en dat de gemiddelde leeftijd 33 jaar is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier