Binnenkort zonnepanelen te koop in Belgische Ikea’s

© REUTERS

Meubelreus Ikea gaat vanaf vandaag zonnepanelen verkopen in ons land. Eerst online en vanaf eind januari ook in de acht Belgische warenhuizen van de Zweedse keten. De sectororganisatie voor duurzame energie vindt het alvast positief dat een sterke naam als Ikea op de trein van hernieuwbare energie springt.

België is daarmee het vijfde land wereldwijd waar Ikea de zonnepanelen gaat verkopen, na het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland en Zwitserland. Ikea kiest er voor de panelen ook in België op de markt te brengen omdat ons land ‘hoge elektriciteitsprijzen kent, in combinatie met veel mensen die hun eigen woning bezitten’, zegt Catherine Bendayan, CEO van Ikea België.

Ikea ziet voldoende vraag in ons land en wil ‘met een betaalbaar aanbod’ zonnepanelen voor iedereen toegankelijk maken. Ikea biedt twaalf zonnepanelen aan voor 4.370 euro (zonder btw). ‘Dat is 6 à 10 procent onder het marktgemiddelde’, stelt men bij de meubelketen.

Het gaat om een basisaanbod. Daarnaast voorziet Ikea ook een duurder aanbod (4.900 euro) met krachtiger panelen en een aanbod van design-zonnepanelen die in het dak worden ingebouwd (5.670 euro).

Ikea doet dat niet alleen. Het gaat daarvoor samenwerken met de internationale speler Solarcentury. Ikea zal de panelen online en in de winkels aanbieden, maar Solarcentury zal instaan voor een huisbezoek, de uiteindelijke installatie en administratie. De van oorsprong Britse firma gaat daarvoor in zee met een netwerk van lokale installateurs.

Op hoeveel verkochte installaties Ikea mikt, wil het niet kwijt. ‘Het is een nieuwe markt voor ons. We doen dit niet alleen om zaken te doen. Het maakt deel uit van ons groene beleid. We willen zonnepanelen betaalbaar en simpel voor iedereen maken’, aldus Bendayan.

Ikea stelde het aanbod voor aan de eigen 4.000 Belgische medewerkers, en kreeg 500 geïnteresseerde kandidaten. ‘We verwachten veel interesse’, aldus nog de Ikea België-CEO.

De sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen ODE reageert positief op de intrede van Ikea op de zonnepanelenmarkt. ‘Het toont hoe zonne-energie een volwassen product is’, aldus algemeen directeur Bram Claeys. ‘Mogelijk werkt een sterke naam als Ikea ook drempelverlagend voor zonnepanelen, en worden mensen bereikt die anders niet aan zonnepanelen zouden denken.’ Wel raadt ODE geïnteresseerden aan om meerdere offertes te vragen en niet alleen van grote spelers maar ook van lokale installateurs. De prijs die Ikea biedt ligt onder het marktgemiddelde, erkent men in de sector. ‘Maar het is niet zo dat ze een prijsbreker zijn. Er zijn nog goedkopere aanbiedingen’, aldus nog Claes.

Partner Content