Betonproblemen in Belgische kerncentrales kosten Engie 250 miljoen euro

© belga

De revisie van Belgische kernreactoren op betonproblemen zal het Franse energiebedrijf Engie 250 miljoen euro kosten op het niveau van de winst. Dat meldt Engie.

De Belgische poot Engie Electrabel kondigde vrijdag aan het onderhoudsschema van de kernreactoren Tihange 2 en 3 en Doel 4 aan te passen naar aanleiding van de betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte in bepaalde centrales. Die werden vorig jaar voor het eerst vastgesteld in Doel 3.

De extra revisies vertegenwoordigen het equivalent van een reactor van de tweede generatie (1 gigawatt) die gedurende zeven extra maanden niet werkt, meldt Engie. De impact ervan wordt geschat op 250 miljoen euro op het niveau van de ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) en van de recurrente nettowinst groepsaandeel, luidt het.

Engie verwacht geen gevolgen voor de financiële resultaten van 2019. Het energiebedrijf voegt toe dat het maatregelen neemt om de financiële impact te verminderen. Ten laatste op 27 juli, bij de voorstelling van de halfjaarcijfers, zou duidelijk moeten zijn wat die maatregelen opleveren.

Engie verschoof vrijdag de onbeschikbaarheid van Tihange 3 tot eind september (in plaats van eind juni). Tihange 2 ligt naar verwachting uit van 19 augustus tot 31 oktober, Doel 4 van 6 augustus tot 15 december. Doel 1 en 2 en Tihange 1 hebben een ander design. Bij die reactoren stelt het probleem zich niet

Partner Content