Beterschap in zicht voor Duitse economie

© belga

Het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone is in december voor de tweede maand op rij toegenomen.

Het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone is in december voor de tweede maand op rij toegenomen.

Het Duitse ondernemersvertrouwen, dat wordt gemeten via de zogenaamde Ifo-index, stijgt van 101,4 punten in november tot 102,4 punten in december. Daarmee stijgt de Ifo-index, die gebaseerd is op een rondvraag bij 7.000 ondernemers, voor een tweede maand op rij na een dieptepunt in oktober. Economen gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een toename tot 102.

Terwijl de beoordeling van het huidige economische klimaat zakte van 108,1 in november tot 107,1 in december, steeg de verwachtingscomponent voor de komende zes maanden van 95,2 tot 97,9. Dat is het hoogste peil sinds mei.

De Bundesbank liet eerder deze week verstaan dat de Duitse economie pas volgend jaar zal groeien na een krimp in het vierde kwartaal van dit jaar.

“Het lijkt erop dat elke krimp van korte duur is”, aldus Carsten Brzeski, senior economist bij ING in Brussel. “De Ifo-index stuurt vandaag in ieder geval een duidelijke boodschap door: het gaat eerst nog wat slechter voordat het beter wordt;” besluit de econoom. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content