Bernd Bosch (CEO Blokker België): ‘Niets doen was geen optie’
Bernd Bosch, CEO van Blokker België, geeft in een conference call meer toelichting over het herstructureringsplan van de Nederlandse winkelketen.
“Niets doen bij Blokker was geen optie. Er zijn immers nog winkels die openblijven en in de toekomst hun structurele winstgevendheid moeten terugvinden”. Dat zei Bernd Bosch, CEO van Blokker België, dinsdag in een conference call over het herstructureringsplan bij de winkelketen.
Dinsdagmorgen raakte bekend dat Blokker tot 69 van de190 – ongeveer 1 op de 3 – winkels in België sluit en 302 personeelsleden laat afvloeien. In de toekomst gaat de winkelketen in ons land voort met 121 winkels en zowat 600 personeelsleden.
Dalende omzet, hoge druk op de prijzen
Het herstructureringsplan is in de eerste plaats te wijten aan een dalende omzet, zo blijkt. Tussen 2012 en 2015 ging het aantal kassatransacties met 10 procent naar beneden, aldus de topman. Het aankoopbedrag per klant bleef wel min of meer stabiel, al kocht de klant voor dat bedrag wel meer producten, wat dus wijst op een druk op de prijzen.
“De retailmarkt in België verkeert in een crisis. De klant wil ook andere zaken dan vroeger. En er is de zware druk van e-commerce en van nieuwe spelers zoals Action”, vat de CEO de problemen waar Blokker mee geconfronteerd wordt samen.
De omzet van Blokker daalde navenant, van 144 miljoen euro in 2011 tot 115 miljoen vorig jaar. Omdat de kostenstructuur onveranderd bleef, stapelden de verliezen zich op, tot 15 miljoen euro in 2015 en 17 à 20 miljoen euro vorig jaar.
“Analyses tonen aan dat als er niets aan de kostenstructuur zou veranderen, de verliezen verder zullen oplopen, tot 21 miljoen euro in 2017 en zelfs 25 miljoen euro in 2018”, aldus de CEO. Vandaar dus de aankondiging dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad om te snoeien in het netwerk.
Welke winkels moeten dicht?
Bosch wilde dinsdag niet kwijt welke winkels hun deuren moeten sluiten. Uit vakbondsbron is vernomen dat er in Vlaanderen 37 winkels op de sluitingslijst staan, 25 in Wallonië en 7 in en rond Brussel. “De selectie gebeurde op basis van de rendabiliteit de jongste drie jaar, maar ook op basis van de kwaliteit en het potentieel van de locatie”, aldus de CEO. “In de toekomst zal Blokker aanwezig blijven in de stadscentra én in de rand: alles hangt af van de regionale eigenheid”, luidt het.
Wanneer de getroffen winkels de deuren sluiten, is op dit moment evenmin bekend. Dat hangt af van hoe vlot de sociale onderhandelingen verlopen.
Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters heeft vrijdag om 14.30 uur een ontmoeting gepland met de topman van Blokker België.