Belgische werkgever vindt moeilijk personeel ondanks toenemende werkloosheid

© belga

Ondanks het hoge werkloosheidscijfer in ons land ondervindt één Belgische werkgever op de vier (27 procent) moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Dat is een stijging met 8 procent in vergelijking met een jaar eerder, blijkt maandag uit een enquête van HR-dienstverlener Manpower.

Volgens Philippe Lacroix, managing director van Manpower Belgium, wordt de arbeidsmarkt nog altijd verstoord door een ernstig onevenwicht tussen het aanbod aan en de vraag naar talent. “Te weinig kandidaten met het geschikte profiel zijn bereid te werken op de juiste plaats, op het juiste moment, ” verduidelijkt Lacroix.

Het tekort aan talent wordt vooral opgemerkt bij de geschoolde arbeiders (lassers, elektriciens, metselaars enz.), financiële profielen en administratief personeel. Ook bij technici, commerciële profielen, chauffeurs, productieoperatoren, ongeschoolde arbeiders, koks en mecaniciens is er sprake van een tekort.

De zoektocht naar geschikt personeel is geen uitzonderlijk Belgisch probleem. Wereldwijd krijgt 31 procent van de werkgevers (tegenover 30 procent in 2009) hun vacatures moeilijk ingevuld. Internationaal gezien staat België op de 25ste plaats in de ranglijst van 36 ondervraagde landen.

De landen die het gemakkelijkst gekwalificeerd personeel vinden zijn Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Bovenaan de lijst – die het moeilijkst geschikt personeel vinden – prijken Japan en Brazilië. Voor de studie ondervroeg Manpower meer dan 35.000 werkgevers in 36 landen en gebieden, van wie 750 in België.

Rangschikking
(percentage van bedrijven die moeilijk geschikte werknemers vinden)

1. Ierland (4 procent)
2. Verenigd Koninkrijk (9 procent)
3. Noorwegen (11 procent)
4. Spanje (15 procent)
5. Zuid-Afrika (16 procent)
India (16 procent)
6. Nederland (17 procent)
7. Zweden (18 procent)
8. Tsjechië (19 procent)
9. Canada (21 procent)
10. Frankrijk (23 procent)
11. België (27 procent)

De volledige studie van Manpower vindt u hier (pdf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content