Belgische regering bestelt filterstof mondmaskers bij Sioen en Deltrian

© belga

De federale regering heeft de contracten voor de productie van filterstof voor mondmaskers voor de bevolking toegekend aan Sioen Industries uit Ardooie en Deltrian uit Fleurus.

Het West-Vlaamse textielbedrijf uit Ardooie zal in totaal 6 miljoen filters produceren. De overheid betaalt daarvoor 1,5 miljoen euro aan het bedrijf.

‘Wij kregen afgelopen vrijdag het verzoek van de overheid om de filterstof te produceren. Zaterdag zijn we meteen gestart met de productie”, zegt CFO van Sioen Geert Asselman. Deproductie zal volgens het bedrijf vrij snel verlopen.

De filters zullen worden verdeeld onder de bevolking om te gebruiken in stoffen mondmaskers. Het gaat dus niet om gebruik in chirurgische of FFP2-maskers. Die blijven voorbehouden aan zorgpersoneel en werknemers van de beveiligingssector.

Door het dragen van een mondmasker wil de regering tegemoet komen aan probleemsituaties waarbij personen geen veilige afstand van elkaar kunnen houden, in de eerste plaats in het openbaar vervoer. Het dragen van een masker zal bij de heropening van de scholen – voorlopig gepland op 18 mei – ook verplicht zijn bij leerlingen ouder dan 12 jaar en bij leerkrachten en andere personeelsleden. De verdeling van de filterstof gaat op 4 mei van start.

Partner Content