Belgische economie groeit sneller dan verwacht
De Belgische economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 1,7 procent, blijkt uit de recentste berekeningen van de Nationale Bank. De groei ligt daarmee hoger dan verwacht. Bij de ‘flashraming’ in juli was voor het tweede kwartaal namelijk sprake van een toename van het bbp met 1,4 procent.
Op jaarbasis bedraagt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) zelfs 14,9 procent. Maar de economie was in de lente van 2020 nog zwaar getekend door de coronacrisis. De Nationale Bank benadrukt ook dat de Belgische economie, ondanks de forse groeicijfers, nog niet volledig hersteld is van de coronacrisis. Tegenover eind 2019 is het bbp nog 2,2 procent lager.
De toegevoegde waarde steeg in het tweede kwartaal vooral in diensten (+1,7 procent tegenover het eerste kwartaal), maar ook in de industrie (+1 procent) en de bouw (+0,5 procent), blijkt uit de jongste cijfers van de Nationale Bank.
De Belgische gezinnen consumeerden in het tweede kwartaal 3,5 procent meer en ook hun investeringen namen met 0,8 procent toe. Dezelfde evolutie bij de overheid, waar de consumptie-uitgaven stegen met 3,5 procent en de investeringen zelfs met 5,2 procent. Bij de bedrijven namen de investeringen met 1,2 procent toe.
De groei van de import lag in het tweede kwartaal hoger dan de export, waardoor er een negatieve impact was op het bbp.
De binnenlandse werkgelegenheid steeg in het tweede kwartaal met 33.900 personen, of 0,7 procent. Op jaarbasis waren er 80.700 (+1,7 procent) meer mensen aan het werk. Volgens de Nationale Bank staat de werkgelegenheid hiermee opnieuw op het niveau van voor de coronacrisis.
In vergelijking met 2019 steeg het aantal loontrekkenden met 0,2 procent en het aantal zelfstandigen met 2,8 procent.
Reactie De Bleeker
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) reageert voorzichtig positief op de groeicijfers, maar wijst ook opnieuw op de noodzaak van hervormingen, met name hervormingen op de arbeidsmarkt.
‘Dat laatste zal nodig zijn om deze groei verder te kunnen zetten’, zegt ze maandag in een reactie. De groeicijfers zijn beter dan verwacht, maar De Bleeker plaatst die ook in perspectief. ‘Hoewel de groeicijfers goed nieuws zijn, is de Belgische economie voorlopig nog niet volledig hersteld tot het niveau pre-corona’, klinkt het. Ze wijst ook op de hogere inflatie die de kost voor de uitkeringen en ambtenarenwedden doet stijgen. ‘Om die reden is het ook nog wachten op bijkomende cijfers om de impact op het begrotingstekort te kennen.’
Om het Belgische begrotingstekort duurzaam terug te dringen, moeten de sterke groeicijfers zich blijven doorzetten en daarom zijn er volgens de staatssecretaris hervormingen op de arbeidsmarkt nodig. Vacatures moeten sneller ingevuld geraken en de tewerkstellingsgraad moet naar omhoog, tot 80 procent tegen 2030.