Belgische CEO nooit eerder zo optimistisch

De haven van Antwerpen © belga

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in juni gestegen tot het hoogste peil sinds 1980, toen de conjunctuurbarometer in zijn huidige samenstelling werd gelanceerd, meldt de Nationale Bank donderdag.

De NBB-barometer die het ondernemersvertrouwen in ons land peilt, klokt in juni af op 9,8 tegenover 6,5 in mei en 4,4 in april.

Het ondernemersklimaat verbeterde in juni in alle bedrijfstakken, met uitzondering van de bouwsector (van 9,7 tot 9,3), waar het ondernemersvertrouwen na vijf opeenvolgende maanden van stijging in juni licht terugviel. De ondernemers in de bouwsector zijn namelijk iets minder positief over de vraag.

In de industrie nam het ondernemersvertrouwen in juni opnieuw toe (van 4,9 tot 8,8). De Belgische bedrijfsleiders zijn er positiever gestemd over hun orderpositie en ook de werkgelegenheids- en vraagvooruitzichten zijn verbeterd, zegt de NBB.

De dienstverlening aan bedrijven was in juni (van 14,8 tot 18,7) positiever op alle fronten. Ook in de handel nam het ondernemersvertrouwen in juni aanzienlijk toe (van -6,5 tot -3,5), voornamelijk als gevolg van betere werkgelegenheidsvooruitzichten.

Door de coronacrisis was het vertrouwen van de ondernemers fors gedaald, met een dieptepunt in april 2020 tot -36,1. In de daaropvolgende maanden ging het op één uitzondering na in stijgende lijn.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, zet de opwaartse trend – die in juni vorig jaar begon – voort.

Belgische CEO nooit eerder zo optimistisch
© NBB

Partner Content