Belgische banken optimistisch over toekomst

© reuters

De Belgische banken zien de toekomst met een groeiend optimisme tegemoet, blijkt uit een onderzoek van consultant EY.

De Belgische banken zien de toekomst met een groeiend optimisme tegemoet, blijkt uit een onderzoek van consultant EY.

Uit de halfjaarlijkse European banking Barometer blijkt bijvoorbeeld dat een derde van de banken verwacht nog steeds de voorzieningen voor verliezen op kredieten te moeten verhogen. Maar begin dit jaar hield nog 67 procent van de Belgische bankiers rekening met een toename van de provisies.

32 procent van de 250 bevraagde Europese banken verwacht een toename van die provisies in de komende zes maanden. In België is dat nu 29 procent, dus ruim de helft minder dan in januari. België presteert beter dan de Europese tendens. Begin dit jaar verwachtte 44 procent van de banken op Europese schaal een toename.

Uit de bankbarometer blijkt ook dat minder Belgische banken (7 procent) ervan uitgaat dat ze een beroep zou moeten doen op financiering van de centrale bank, waar dat voor het hele onderzoek gemiddeld minder dan 25 procent is. 57 procent van de Belgische banken voorspelt minder financiering nodig te hebben.

Philippe Desombere, verantwoordelijk vennoot van EY Financial Services, merkt het voorbije halfjaar ‘een lichte verschuiving in het
vertrouwen van de banksector’. “Het overheersende gevoel in de Europese bankensector is er een van voorzichtig optimisme”, aldus Desombere.

“Terwijl de banken zich nog aan het herstellen zijn van de financiële crisis, beginnen de resultaten van de herstructureringsprogramma’s duidelijk te worden. Ongeveer 53 procent van de Europese en Belgische banken verwachten een verbeterde performantie. 36 procent van de Belgische banken verwacht een stabiel resultaat. Minder Belgische banken verwachten een verslechtering van de algemene economische situatie, slechts 11 procent in vergelijking met 33 procent zes maanden geleden”, verduidelijkt hij. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content