Belgische banken lijken immuun voor recessie
Ondanks het feit dat onze economie al meer dan zes maanden in een recessie zit, voelen de banken dat niet in hun kredietportefeuille. Ook voor het lopende jaar 2012 maken ze zich weinig zorgen
“We merken tot dusver nauwelijks iets van de recessie”, zegt Jan Vanhevel, directievoorzitter van KBC Group deze week in Trends, “De provisies voor kredietverliezen daalden vorig jaar zelfs nog in vergelijking met 2010. En dat in een crisisjaar.”
KBC Group slikte 1,33 miljard euro waardeverminderingen op leningen en vorderingen, tegenover 1,48 miljard euro een jaar eerder. Daardoor bedroeg de kredietkostenratio van KBC Group vorig jaar 0,82 procent, en dat ondanks de bijkomende voorzieningen die de bank moest aanleggen voor haar probleemdochters in Ierland en Hongarije.
Vooral de uitzonderlijke lage kredietverliezen in de businessunit België vallen op: 0,10 procent op de hele Belgische kredietportefeuille van KBC ter waarde van 57 miljard euro. Dat is nog minder dan de 0,15 procent die KBC in 2010 boekte. “Een buitenlander gelooft zijn ogen niet als hij die cijfers ziet”, zegt Vanhevel. En ze zijn des te opmerkelijk omdat de Belgische economie al sinds midden vorig jaar in een recessie zit, en de verwachting is dat we er niet uitkomen voor de zomer.
Ook bij ING België verminderden de provisies voor kredietverliezen, van 173 miljoen in 2010 tot 149 miljoen euro vorig jaar. Dat resulteert in een kredietkostenratio van 0,13 procent. “Wij hebben vorig jaar een aantal klanten van nabij moeten begeleiden, onder meer in functie van hun convenanten, en wat meer moeten doorfinancieren”, zegt Ralph Hamers, CEO van ING België. “Maar we hebben geen extra provisies moeten aanleggen.”
Hamers is niet pessimistisch voor 2012: “Een aantal van onze bedrijfsklanten zal het natuurlijk moeilijk krijgen. We houden rekening met een economische nulgroei en misschien zelfs een daling van 0,2 procent over het hele jaar. Ook de inflatie zal ruim boven 3 procent blijven. Dat zijn geen cadeaus voor ondernemingen. Als bank gaan we uit van een verhoogd kredietrisico, maar in een forse verhoging van de kredietkosten geloof ik niet.”
Meer over de kredietportefeuille van de Belgische banken leest u in Trends van donderdag 16 februari.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier