‘Belgische arbeidsmarkt beter bestand tegen crisis dan eurozone’

© belga

De Belgische arbeidsmarkt is beter bestand tegen de economische terugval dan de meeste Europese landen. Dat leidt de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) af uit de kwartaalcijfers.

Terwijl de (geharmoniseerde) werkloosheidsgraad in de EU en de eurozone in het tweede kwartaal opgelopen is naar respectievelijk 10,4 en 11,2 procent, blijft de werkloosheidsgraad in ons land vrijwel stabiel op op 7,1 procent.

De RVA verwijst daarvoor naar drie verschillende factoren:

– De Belgische economie handhaaft zich ‘iets’ beter dan veel Europese landen.

– Het effect van verscheidene tewerkstellingsmaatregelen, zoals de dienstencheques en de begeleiding en opvolging van (jonge) werklozen.

– Het demografisch effect: veel babyboomers gaan met pensioen en moeten vervangen worden.

Ondanks de positieve factoren stelt de RVA vast dat de terugval van de economie zijn effect niet mist op de arbeidsmarkt in ons land. Na zeven kwartalen van daling van de werkloosheid, volgde er in het tweede kwartaal 2012 een stabilisering van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar.

Er was wel nog sprake van een een lichte afname met 0,7 procent (-3.088), maar dat gebeurde onder invloed van de verlenging van de inschakelingstijd van schoolverlaters.

Uit de gegevens van de RVA blijkt dat de werkloosheid in Vlaanderen stabiel blijft, in Brussel met 0,4 procent stijgt en in Wallonië met 1,8 procent daalt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content