Belgisch ondernemersvertrouwen brokkelt af

© belga

Met het ondernemersvertrouwen in ons land gaat het verder bergaf, blijkt uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België (NBB).

De conjunctuurbarometer is in juni voor de vierde opeenvolgende maand gezakt tot het laagste peil sinds eind 2009.

Het ondernemersvertrouwen krijgt deze maand een stevige knauw in de verwerkende nijverheid, waar de deelindex zakt van -12,4 in mei tot -15,8 in juni. Dat komt volgens de NBB in de eerste plaats door ‘een opmerkelijk neerwaartse herziening van de werkgelegenheid- en vraagvooruitzichten’.

In de handel blijft de barometer stabiel na twee maanden van herstel. Ook in de sector van dienstverlening aan bedrijven blijft het vertrouwen nagenoeg gelijk.

Er is wel beterschap in de bouwsector, waar het vertrouwen van de ondernemers enigszins herstelt. In mei werd in die sector wel een forse verslechtering genoteerd, dus reden tot juichen is er niet echt. Bouwondernemers zien in juni een gunstige ontwikkeling van het orderboekje.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die in mei een omslagpunt bereikte, is in juni voor de tweede opeenvolgende maand neerwaarts gericht. Dat bevestigt volgens de NBB ‘een verzwakking van de economische bedrijvigheid sinds maart’.

Een afbrokkelend ondernemersvertrouwen is geen uitsluitend Belgische aangelegenheid. Ook in Duitsland dreigt er zwaar weer nu het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie tot het laagste peil in twee jaar daalt. De toonaangevende Ifo-index zakt er in juni tot 105,3 tegenover 106,9 een maand eerder. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content