België kan meer zeggenschap krijgen bij BNP Paribas

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Franse wet-Florange geeft automatisch dubbel stemrecht voor trouwe aandeelhouders in Franse bedrijven. Het management van BNP Paribas wil het principe van één stem per aandeel behouden en kan dat via een statutenwijziging realiseren als voldoende aandeelhouders akkoord gaan. De Belgische staat wil het voorstel laten verwerpen.

De Belgische staat heeft een belang van ruim 10 procent in de Franse bank BNP Paribas. Het is een erfenis van de Belgische bankencrisis, waarbij de Belgische staat Fortis moest ter hulp schieten en de grootste bank van ons land uiteindelijk verkocht werd aan de Fransen. Wie 10 procent van de aandelen van een bedrijf bezit, bezit in de meeste gevallen ongeveer 10 procent van de stemrechten. Er zijn vaak wel een aantal aandelen, zoals de eigen aandelen in bezit van het bedrijf, waarvoor het stemrecht wordt geannuleerd.

Dankzij de Franse wet-Florange krijgt de Belgische staat de kans om in de toekomst nog zwaarder te wegen op de besluitvorming en zo meer macht te verwerven bij de Franse bank. De wet zorgt namelijk voor een automatische verdubbeling van de stemrechten van alle aandeelhouders die hun aandelen meer dan twee jaar bezitten. Buiten de Belgische staat zijn er nog grote en kleine trouwe aandeelhouders, waaronder het Groothertogdom Luxemburg, maar er zijn ook heel wat aandelen in losse handen.

Het is niet publiekelijk geweten hoe de verdeling is tussen de korte- en de langetermijnbeleggers, waardoor we ook niet vooraf kunnen uitrekenen hoeveel dubbele stemrechten erbij komen en hoe sterk de controle van de Belgische overheid in theorie kan stijgen. Die verdeling kan ook elke dag wijzigen, als trouwe aandeelhouders pakketten aandelen verkopen. Maar het is wel duidelijk dat bij een dubbel stemrecht voor trouwe aandeelhouders België meer zeggenschap zou krijgen. Die verdubbeling van de stemrechten treedt in voege vanaf april volgend jaar, tenzij de aandeelhoudersvergadering daar dit jaar anders over beslist.

Bedrijven kunnen er aan ontsnappen door hun statuten te wijzigen. Daarvoor moet twee derde van de aandeelhouders aanwezig zijn – of via een volmacht stemmen – en de helft daarvan moet zich akkoord verklaren.

Oproep

Twee maanden geleden lanceerde een aantal grote pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars een oproep aan het adres van de belangrijkste Franse bedrijven om het dubbel stemrecht voor trouwe aandeelhouders af te wijzen. Zij noemen het principe ‘één aandeel = één stem’ heilig. BNP Paribas heeft oren naar die oproep en zette een puntje “eliminatie van het dubbel stemrecht” op de agenda van de bijzondere aandeelhoudersvergadering op 13 mei.

Ons land is via de staatsholding FPIM aandeelhouder van BNP Paribas. Koen Van Loo, de topman van FPIM, liet gisteren in een artikel in The Daily Trends weten dat hij nog geen steminstructies had gekregen van de Belgische staat. “De procedure loopt nog, waardoor ik vandaag nog niks kan zeggen, behalve dat het een aandachtspunt is en dat alle voor- en tegenargumenten grondig worden afgewogen.”

De woordvoerder van het kabinet Financiën liet weten dat de “standpuntbepaling” deze namiddag is afgerond. “Wij zullen de wijziging van de statuten verwerpen. Dit om de Belgische belangen optimaal te kunnen behartigen, maar ook om het aandeelhouderschap op langere termijn aan te moedigen”, zei de woordvoerder Ferry Comhair.

De Franse staat hoopt ook met deze nieuwe wetgeving haar strategische belangen veilig stellen. Bij de Franse autobouwer Renault zit de Franse overheid op ramkoers. De overheid kondigde aan dat zij tijdelijk haar belang van 15 procent tot bijna 20 procent wil verhogen om zich ervan te verzekeren dat het dubbel stemrecht niet kan worden weggestemd. Het gaat om een investering van meer dan 1 miljard euro. De regering mikt erop dat er niet meer aandeelhouders dan normaal komen opdagen op de algemene vergadering. Nog meer staatsinmenging is zeer tegen de zin van de CEO, Carlos Ghosn, de raad van bestuur en de andere grote aandeelhouders van Renault.

Bonussen

Een ander punt op de agenda van BNP Paribas is het voorstel om de bonussen voor het topkader op te trekken naar 200 procent. “België zal zich in de stemming hierover, net als in het verleden, onthouden”, liet de woordvoerder van het kabinet Financiën weten. “Strikt genomen volgens FR wetgeving en Europese directieve is die 200 procent mogelijk omdat BNP onder Frans recht werkt. Maar vertrekkende vanuit de logica van de Belgische wetgeving en vanuit ethische overwegingen kunnen we niet voor dit voorstel stemmen.”

Reactie van Groen:

“Dit is een unieke kans om onze strategische belangen veilig te stellen”, reageert Meyrem Almaci, voorzitter van Groen. “Het is daarenboven een unieke kans om deze bank, te dirigeren richting een ethischer beleid. De laatste bankenwijzer van Fairfin toont aan dat zowel voor onze staatsbank Belfius als voor de grootbank BNP Paribas de situatie op vlak van mensenrechten, klimaat en andere ethische criteria bijzonder slecht scoort. Onze overheid heeft hier een belangrijke rol te spelen, maar ze moet ze ook willen spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content