Belgacom scoort slechter dan verwacht

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De omzet van Belgacom in het eerste kwartaal daalde met 6,6 procent tot 1,48 miljard euro. Dat is veel slechter dan de 5 procent achteruitgang die analisten hadden verwacht. Desondanks bleef Belgacom maar lichtjes onder de winstverwachtingen.

Grote schuldige in de omzetdaling van Belgacom zijn de internationale activiteiten, die 14 procent achteruitgingen. Maar ook elders kwam de omzet lager uit dan gehoopt. Het consumentensegment verloor 3 procent opbrengsten, het bedrijvensegment 2,6 procent. Belgacom noteert aan de pluskant dat het effect van de tariefdalingen afneemt.

De courante bedrijfskasstroommarge (ebitda) bleef met een daling van 6,6 procent tot 412 miljoen euro onder controle. Analisten hadden gemiddeld -6,4 procent verwacht. Zonder eenmalige elementen zou de ebitda-daling zelfs tot 5 procent zijn beperkt.
Belgacom puurde uit het kwartaal 119 miljoen euro vrije cash. Dat was 30 miljoen meer dan een jaar geleden. Volgens Belgacom komt dat door een meevallende timing van investeringen in content, lagere belastingen en minder behoefte aan bedrijfskapitaal.

Marktaandeel stijgt licht

Commercieel blijft Belgacom standhouden. In mobiel verloor Belgacom 69.000 prepaid gebruikers, maar het won 58.000 abonnees bij. Bovendien vond Belgacom ook nog eens 66.000 afnemers van gratis datasimkaarten en van simkaarten voor machine-naar-machinetoepassingen. In televisie kwamen er 21.000 nieuwe gezinnen bij. Er werden ook 9000 tweede abonnementen verkocht. Dat brengt het aantal uitstaande settopboxen op 1,495 miljoen, na een ‘opkuis’ waarbij 14.000 abonnementen uit de statistieken werden gehaald.

Belgacom won ook 16.000 vaste internetlijnen, tot 1,694 miljoen. Er werden echter opnieuw 34.000 vaste spraakabonnementen opgezegd. Er blijven er nog 2,902 miljoen over. Volgens gedelegeerd bestuurder Dominique Leroy wint Belgacom in tv en internet lichtjes aan marktaandeel in alle gewesten.

Lagere kosten

Het goede nieuws voor beleggers zat in de kosten. De regulering zorgt niet alleen voor lagere opbrengsten, maar vermindert ook de vergoedingen die Belgacom aan andere operatoren moet betalen. De personeelskosten daalden 3,9 procent, onder meer omdat Belgacom het met 222 voltijdsequivalenten minder deed dan vorig jaar.

Belgacom blijft bij zijn verwachtingen voor het hele jaar: een daling van de groepsomzet met 1 tot 2 procent, een omzetdaling in de internationale activiteiten van 10 tot 15 procent en een daling van de courante bedrijfskasstroom met 3 tot 4 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content