Belfius-top: ‘Besparingsplan is niet onredelijk’

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Een vakbondsactie heeft verhinderd dat de Belfius-top de jaarresultaten van de staatsbank voorstelde aan de pers. De bonden protesteren tegen een besparingsplan van 244 miljoen euro. “Dat plan is niet onredelijk of asociaal”, zegt CEO Jos Clijsters.

Een vakbondsactie heeft verhinderd dat de Belfius-top de jaarresultaten van de staatsbank voorstelde aan de pers. De bonden protesteren tegen een besparingsplan van 244 miljoen euro. “Dat plan is niet onredelijk of asociaal”, zegt CEO Jos Clijsters.

Voorzitter Alfred Bouckaert en CEO Jos Clijsters zagen zich door de actie van de socialistische en de liberale vakbonden genoodzaakt via de telefoon met de pers praten. Clijsters hamerde erop dat Belfius tegen 2016 nood heeft aan 2 miljard euro bijkomende eigen middelen om te voldoen aan de Basel III-regelgeving. “Belfius kan op eigen kracht in zijn middelen en groei voorzien, op voorwaarde dat we onze recurrente winstcapaciteit verhogen”, zegt Clijsters.

Belfius boekte vorig jaar een winst van 415 miljoen euro, maar die was grotendeels te danken aan meerwaarden die de bank realiseerde op de in- en terugkoop van achtergesteld schuldpapier. Het onderliggende resultaat bedroeg 277 miljoen euro, en dat moet omhoog. Tegen 2016 wil Clijsters dat de bank in een winstritme van 325 à 350 miljoen euro draait (zonder eenmalige elementen), en inclusief de verzekeringstak moet Belfius op een recurrente winst van meer dan 500 miljoen euro uitkomen.

Dat kan alleen als Belfius een besparingsplan van 244 miljoen euro uitvoert, aldus Clijsters. De twee christelijke vakbonden keurden dat plan al goed, maar de liberale en de socialistische vakbonden blijven zich verzetten. De belangrijkste pijnpunten in het plan zijn de looninlevering van 5 procent (gespreid over twee jaar), de vermindering en de afschaffing van bepaalde premies en de aanpassing van de groepsverzekering.

“Wij vragen inspanningen van ons personeel, maar ze blijven meer dan goed betaald”, zegt Clijsters. “De looninlevering geldt bijvoorbeeld niet voor de zogenaamd ‘lagere inkomens’, met name het personeel dat minder dan 45.000 euro per jaar verdient. Als bank die gered is door de overheid kunnen wij het ons niet veroorloven lonen of pensioenen uit te keren die hoger liggen dan bij onze concurrenten. Dit plan stelt geen overdreven eisen. Het is niet asociaal.”

“Besparingen weigeren en zo de toekomst van de bank in gevaar brengen, dat noem ik asociaal”, haalt Clijsters uit naar de vakbonden. Volgende week is een verzoeningsvergadering gepland.

Belfius trok vorig jaar 3,1 miljard euro aan nieuwe spaarmiddelen aan, maar die groei is de voorbije weken stilgevallen, een gevolg van de heisa rond het ACW en Arco. Clijsters is bekommerd om de 600.000 Arco-coöperanten die klant zijn van Belfius en dreigen hun geld te verliezen, maar zegt dat de bank niet de middelen heeft om hen te vergoeden. Hij rekent daarvoor op de overheid. De Arco-coöperanten zijn goed voor een vijfde tot een kwart van de spaardeposito’s van Belfius, gaf Clijsters toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content