Belastingkrediet houdt verlies Belfius binnen de perken

© belga

Het verlies van 1,37 miljard euro van Belfius (het vroegere Dexia Bank België) valt mee dankzij de verliezen uit het verleden die fiscaal worden ingebracht.

Na negen maanden stond Belfius 1,1 miljard euro in het rood. Daar kwam in het vierde kwartaal een grotere afschrijving op Griekse staatobligaties bij (300 miljoen euro, bovenop het miljard dat al in de boeken genomen was). Belfius heeft zijn Griekse obligaties nu voor 72,5 procent afgewaardeerd. Ook op de Gemeentelijke Holding, die in vereffening ging, werd een kredietprovisie van 600 miljoen euro genomen, ongeveer de helft van de uitstaande leningen.

Dat het verlies niettemin beperkt blijft tot 1,37 miljard euro dankt Belfius vooral aan twee factoren. In de eerste plaats werd een provisie van 200 miljoen euro teruggenomen, die in mei vorig jaar was aangelegd toen Dexia besliste om zijn obligatieportefeuille versneld af te bouwen. Vermits bij Belfius de noodzaak van een snelle verkoop verdwenen is, neemt de bank de voorziening terug.

Een tweede verklaring ligt bij het belastingkrediet dat Dexia opgebouwd heeft voor de fiscale verliezen uit het verleden. Daardoor maakt Belfius een verlies voor belastingen van 2,15 miljard euro, maar de 779 miljoen euro belastingkredieten drukken het nettoverlies tot 1,37 miljard euro. Volgens Belfius-CFO Johan Vankelecom heeft de bank nog circa 1,1 miljard euro belastingkrediet in voorraad.

Door het verlies zakt het geconsolideerde eigen vermogen van de bank tot 6,6 miljard euro. Inclusief de niet-gerealiseerde minwaardes op activa die verkocht zullen worden (de AFS-reserve) bedroeg het eigen vermogen eind vorig jaar 3,3 miljard euro. Vooral de hoge Belgische overheidsrente en de hoge spread hadden in het vierde kwartaal een negatieve invloed op de AFS-reserve. Door de normalisering in het eerste kwartaal van dit jaar namen de niet-gerealiseerde minwaardes met 300 miljoen af, waardoor het netto eigen vermogen momenteel zo’n 3,6 miljard euro bedraagt.

Voorts raakte bekend dat Belfius gisteren 15 miljard euro ophaalde bij de langetermijnherfinanciering (LTRO) van de ECB. Als onderpand werden door de overheid gewaarborgde leningen aan Dexia aangeboden.

Belfius is hard bezig om zijn blootstelling aan de Dexia-groep af te bouwen. Een half jaar geleden vloeide er nog 22 miljard ongedekte financiering van België naar de Dexia-groep en haar Franse dochter Dexia Crédit Local. Dat bedrag is intussen teruggelopen tot 9 miljard en het zou voor het einde van het eerste kwartaal tot onder het miljard moeten komen.

De keerzijde van de medaille is dat de Dexia-holding deze liquiditeiten terugbetaalt door nieuwe leningen aan te gaan die gewaarborgd worden door de Belgische, Franse en Luxemburgse staat. België draagt 60,5 procent van die waarborg.

Bovendien is de eerste schrijf van gewaarborgde schuld die Dexia uitgaf, opgekocht door Belfius. Op die manier is niet-gedekte schuld omgezet in door de overheid gewaarborgde schuld. En met dat schuldpapier haalde de bank cash binnen bij de ECB. “Een voorbeeld van goed liquiditeitsbeheer”, aldus een topman van Belfius.

Patrick Claerhout

Nieuwe naam, nieuw logo Bij de toelichting van de jaarresultaten werd donderdag het nieuw logo van de bank voorgesteld. Het logo bestaat uit een donkerrood vierkant met twee strepen en de naam ernaast in donkergrijs lettertype. De operatie van de naamsverandering werd gebudgetteerd op 35 miljoen euro voor twee jaar.

‘Vertrouwen’

Topman Clijsters verduidelijkte dat voor de bank een nieuwe naam werd gezocht om komaf te maken met de verwarring rond Dexia Holding. Voor het vinden van een nieuwe naam werden 6.000 voorstellen beoordeeld. De dubbels niet meegerekend bleven er uiteindelijk 4.000 namen over, waarvan er 130 in detail bestudeerd werden. Volgens Clijsters haalde een voorstel van een personeelslid het van de vier winnende opties. Belfius verwijst onder meer naar België – de aandeelhouder en het speelveld van de bank – en fius – wat voor vertrouwen staat.

Er volgt een advertentiecampagne terwijl de website onmiddellijk de nieuwe naam draagt. De voetbalspelers van Club Brugge krijgen zondag een nieuwe truitje, en vanaf Pasen wordt Belfius zichtbaar in de kantoren met stickers en gadgets en worden de e-mailadressen aangepast. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content