Bekaert: Vlaamse regering ‘doet alles om werknemers weer aan werk helpen’

© Image Globe

Er is nog een grote vraag naar technische profielen in Vlaanderen, zegt Peeters.

Vlaams minister-president Kris Peeters betreurt ten zeerste het aangekondigde banenverlies bij staalbedrijf Bekaert. Hij wacht de concrete resultaten van de besprekingen in de bijzondere ondernemingsraad af, maar zegt dat de regering “alle instrumenten zal inzetten om de werknemers zo snel als mogelijk weer aan het werk te krijgen”. Er is nog een grote vraag naar technische profielen in Vlaanderen, zegt Peeters in een communiqué.

Peeters: Nieuw industrieel beleid
Omdat Bekaert zijn activiteiten in België herschikt, wil het 600 banen schrappen. Peeters, die al contact had met Bekaert-CEO Bert De Graeve, wijst erop dat het niet om een delokalisatie gaat maar dat het bedrijf “te maken heeft met een forse wijziging in de vraag naar specifieke producten”.

Voor de minister-president bewijst dit dat het noodzakelijk is dat het ‘Nieuw industrieel beleid’ van de Vlaamse regering moet worden doorgezet. Dat is een overkoepelende visie op de toekomst van de industrie in Vlaanderen “waarbij de transformatie van de economie noodzakelijk en wenselijk is”.

Die transformatie betekent, aldus Peeters, dat de aandacht moet gaan naar nieuwe en vernieuwende markten. Ook moeten er “fabrieken van de toekomst” komen, die lead plants moeten worden in het Vlaamse clusterbeleid.

“Door deze manier van werken moet er een constante innovatiebeweging ontstaan die er permanent voor zorgt dat verdwijnende industriële activiteiten of markten worden vervangen door nieuwe innovatieve activiteiten”, zegt Peeters. “Dit moet zorgen voor een toename van de werkgelegenheid in de industrie in Vlaanderen en voor een verderzetting van de productiviteitsgroei van onze economie.”

Terugvorderen financiële steun

De Vlaams minister-president Kris Peeters liet donderdag nog optekenen dat hij wil onderzoeken in welke mate Vlaanderen voor 17,7 miljoen aan innovatie- en opleidingssteun kan terugvorderen van het staaldraadbedrijf. De staaldraadproducent ontving de voorbije jaren miljoenen euro Vlaamse steun. Zo kon het bedrijf in de periode 2007-2011 rekenen op 16,7 miljoen euro innovatiesteun van het IWT (het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).

Daarnaast kreeg het bedrijf in 2008 ook 1 miljoen euro opleidingssteun van het Agentschap Ondernemen. Volgens Peeters zullen de betrokken agentschappen nu onderzoeken hoe ze de uitbetaling van de steun kunnen staken en reeds uitbetaalde subsidies kunnen terugvorderen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content