Bekaert schrapt 609 banen in België

© Image Globe

Bekaert herschikt zijn activiteiten in België. Het staalbedrijf wil de activiteiten in Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster afslanken. Hierdoor staan 609 banen op de helling, waarvan 387 in Aalter.

De sanering is de zwaarste in de geschiedenis van Bekaert. Na de aankondiging is er zo goed als geen productie bij de verschillende vestigingen, zegt ACV-secretaris Jan Maeseele. In Deerlijk is de helft van het personeel naar huis gegaan. Ook in Zwevegem, Ingelmunster en Aalter is het werk neergelegd. Maandag komen de vakbonden bijeen.

Na de aankondiging dook het aandeel van Bekaert diep in het rood op de Brusselse beurs. Omstreeks 11 uur stond het aandeel al bijna 40 procent in het rood. Tegen de slotbel noteert Bekaert een verlies van 11,6 procent tot 29,40 euro.

Zonnepanelen

Bekaert zegt met de herschikking te komen als antwoord op veranderingen in de wereldwijde markt van zonne-energie, op toenemende onzekerheid in andere markten en op algemene instabiliteit op langere termijn. Hierdoor slankt het zijn zaagdraadactiviteiten af. Zaagdraad wordt gebruikt in de zonnepanelensector.

Het bedrijf wil ook zijn structuur verbeteren, via kostenbesparingen.

Zwaartepunt sanering in Aalter

In China verdwijnen 1.250 arbeidsplaatsen. In België worden activiteiten afgeslankt in Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster.

Van de 609 banen die moeten verdwijnen in België, gaat het om 387 banen in de vestiging in Aalter. Dat zegt ABVV Metaal-secretaris Marc Staelens. Daar worden de zaagdraadactiviteiten stopgezet. De productie van hieldraad en halfproducten zou geleidelijk worden overgenomen door andere vestigingen binnen de groep. Het bedrijf zegt dat het naar oplossingen zoekt om de ‘advanced cords’ eindproductenafdeling in Aalter te behouden.

Bij Bekaert in Aalter werken 490 mensen. Na de herstructurering zouden dat er maar een honderdtal meer zijn.

Volgens Staelens was het bedrijf de voorbije jaren geëvolueerd van een productie- naar een ontwikkelingsbedrijf en was er zwaar geïnvesteerd in nieuwe producten, zoals zaagdraad voor het versnijden van zonnepanelen. Door de crisis doen die nieuwe producten het evenwel niet goed, zo was al een tijd duidelijk. “We hadden de bui zien hangen. Toch blijft het hard”.

Deerlijk, Ingelmunster en Zwevegem

Nog als gevolg van de afslanking in de afdeling zaagdraad wil Bekaert de middelen en ontwikkelingsprioriteiten voor het technologiecentrum in Deerlijk en de afdeling engineering in Ingelmunster bijsturen. In Zwevegem wil Bekaert afslanken in de staaldraadafdeling. Het is de bedoeling zich te concentreren op producten van hoge toegevoegde waarde en interne toelevering aan de afdeling staalvezels.

In Deerlijk verdwijnen 102 banen, in Ingelmunster 68 en in Zwevegem 52.

ACV: ‘Met het botte mes’
ACV heeft vragen bij de sanering die Bekaert aankondigt . “Gaat men bij iedere dip van de markt herstructureren? Dit is geen herstructurering, men gaat er met het botte mes in”, aldus ACV Metea-secretaris Els De Vos.

Volgens het ACV is vooral het grote aantal banen dat moet verdwijnen een verrassing. De vakbond stelt zich ook vragen bij de leefbaarheid van de vestiging in Aalter, waar nog een honderdtal mensen aan de slag blijft. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content