Bekaert maakt 450.000 euro vrij voor getroffen werknemers

© belga

Staaldraadproducent Bekaert richt een fonds op van 450.000 euro om medewerkers die getroffen worden door de herstructurering op te leiden.

De directie van Bekaert en de sociale partners hebben dinsdag onderhandeld over een sociaal plan voor de werknemers die getroffen worden door het omstreden herstructureringsplan.

Woordvoerster Katelijn Bohez verduidelijkte dat de directie prioriteit geeft aan het beperken van het aantal gedwongen ontslagen. Dat brengt mee dat wie vrijwillig wil vertrekken daarvoor beloond wordt. Er wordt in dat verband gestreefd naar een faire financiële regeling, waarbij de nodige steun voor hertewerstelling wordt gegarandeerd voor diegenen die door de herschikking hun baan verliezen.

Fonds

Aanvullend wordt een fonds opgericht van 450.000 euro, dat moet dienen om getroffen werknemers te steunen met extra opleiding.

Bekaert kondigde op 2 februari aan 609 banen te schrappen als gevolg van onomkeerbare veranderingen in de markt van onder meer zaagdraad, dat gebruikt wordt in de sector van de zonnepanelen.

Vorige week raakte – tot grote verontwaardiging van bonden en werknemers – bekend dat CEO Bert De Graeve in 2011 met 1,7 miljoen euro een derde meer had verdiend dan het jaar ervoor.

‘Kwaad bloed’

De verloning van de topman heeft dinsdag opnieuw geleid tot ongenoegen, waardoor de onderhandelingen tijdelijk werden opgeschort. Het was uiteindelijk de manier waarop de verloning van De Graeve werd toegelicht die de voortzetting van het sociaal overleg in het gedrang bracht.

“De directie liet weten dat de vergoedingen toegekend werden conform de beslissing van de raad van bestuur en hoopte op een snelle oplossing. Het was een verklaring die kwaad bloed zette”, aldus vakbondsman van het ACV Maeseele. Volgens Maeseele zijn er geen acties gepland in de vestigingen. “Maar als de mededeling in de vestigingen gedaan wordt zoals ze hier gedaan werd, dan zitten we met een probleem”, luidde het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content