‘Bekaert betaalde geen winstbelasting’

© Image Globe

Staaldraadproducent Bekaert, dat 609 banen in België gaat schrappen, kreeg voor 17,7 miljoen euro subsidies en betaalde geen enkele euro belasting. En dat terwijl het bedrijf miljoenenwinsten boekte.

Bekaert Coördinatiecentrum NV, de interne bank van de groep, maakte in 2009 en 2010 respectievelijk 25,1 en 18,4 miljoen euro winst. Voor Bekaert NV bedroeg de winst 36,5 en 3,8 miljoen. Dat schrijft De Morgen.

Notionele interestaftrek en innovatiesteun

Daarop moest 0 euro belastingen worden betaald, dankzij (onder andere) het fiscale gunstregime van de notionele-interestafrek. In 2010 kon het Coördinatiecentrum voor in totaal 30 miljoen euro het mechanisme van notionele-interestaftrek gebruiken.

Daarnaast ontving Bekaert de voorbije jaren miljoenen euro Vlaamse steun. Zo kon het bedrijf in de periode 2007-2011 rekenen op 16,7 miljoen euro innovatiesteun en in 2008 op 1 miljoen euro opleidingssteun. Vlaams minister-president Kris Peeters kondigde al aan dat hij wil onderzoeken of een deel van de steun kan worden teruggevorderd.

CEO Bert De Graeve: ‘Uitgebreid geïnvesteerd’

In Terzake op Canvas verdedigde CEO Bert De Graeve van Bekaert donderdagavond de Vlaamse innovatiesteun. Volgens hem werd de voorbije jaren uitgebreid geïnvesteerd in Vlaanderen, ook in jobs.

“Ik wil erop wijzen dat die 16 miljoen over een periode van vijf jaar is. Daar staat een tewerkstelling van 300 mensen tegenover, 50 miljoen investeringen per jaar in ons technologiecenter in Deerlijk, 20 miljoen euro investeringen in infrastructuur”.

De Bekaert-topman beklemtoonde ook dat het bedrijf in de toekomst in ons land wil blijven investeren. “De strategie is om de innovatiekracht in België te behouden. Daarvoor hebben we nog twee belangrijke fabrieken en daar is geen aangekondigd vertrek”.

Als de Vlaamse regering het bedrag toch zou terugvorderen, dan gaat Bekaert zijn contractuele verplichtingen correct naleven, beloofde De Graeve. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content