‘Begrafenis’ tegen jobverlies bij Alcatel-Lucent

© Belga

De drie grote vakbonden voeren actie uit onvrede met het nieuwe banenverlies bij het telecombedrijf.

De drie grote vakbonden voeren actie uit onvrede met het nieuwe banenverlies bij telecombedrijf Alcatel-Lucent. Met een lijkwagen en doodsprentjes werd een begrafenissfeer geënsceneerd om de aandacht bij het personeel te vestigen op de 280 banen die in België moeten verdwijnen.

Vakbondsafgevaardigden van het ACV, ACLVB en ABVV verzamelden vanochtend bij de kantoren van Alcatel-Lucent achter het station Antwerpen-Centraal. De arriverende personeelsleden kregen een lijkwagen te zien en de vakbonden deelden doodsprentjes uit.

“Het is een ludieke begrafenisplechtigheid naar aanleiding van de 280 fijne collega’s die zullen moeten vertrekken,” zegt BBTK-secretaris Guy Vertommen. “De boodschap is dat het de volgende keer ook een ander personeelslid is dat moet vertrekken. We merken dat de actie wordt gesmaakt.”

Volgens Vertommen zal deze besparingsoperatie zwaarder zijn dan de laatste ronde in januari. “Toen hebben we het aantal verplichte vertrekkers nog kunnen beperken tot 30 van de in totaal 185. Nu zijn er bijvoorbeeld veel minder interne vacatures. De rek is er dus wat uit om binnen Alcatel-Lucent nog te verschuiven.”

Volgens de vakbonden gebeuren de besparingen blindelings vanuit Parijs. “Dit is een top-downbeslissing waarbij men zegt dat er zoveel mensen moeten verdwijnen. Hoe men dat oplost, is een probleem ter plekke,” zegt Eric Vuchelen van ACLVB. “Nu komt men aan de kritische massa. Op een bepaald moment zullen bepaalde diensten niet meer degelijk functioneren.”

Prikacties niet uitgesloten

Het gemeenschappelijk vakbondsfront sluit prikacties niet uit, als er niet voldoende vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen met de directie.

Volgende week maandag zal de eerste bijzondere ondernemingsraad plaatsvinden tussen vakbonden en directie. Daar zullen de vakbonden meer cijfers opvragen die de directie in Parijs heeft gebruikt om het aantal ontslagen per vestiging op te stellen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content