Bedrijven pompen 650 miljoen euro in Antwerpse haven

© belga

Bedrijven uit de groep rond SEA-invest en het bedrijf Zenith Energy investeren de komende jaren voor 650 miljoen euro in de Antwerpse haven.

De projecten zijn bedoeld voor onder meer het Delwaidedok, waar MSC momenteel haar activiteiten weghaalt. De nieuwe projecten brengen ongeveer 42 miljoen ton aan extra overslag mee.

Rederij MSC besliste eind 2013 om haar activiteiten om uitbreidingsredenen te verhuizen naar het Deurganckdok op de linker Scheldeoever. Die concessie aan het Delwaidedok op de rechteroever kwam daardoor vrij. Daarop begon de haven aan een puzzel om de gronden opnieuw in te vullen. Een groot deel van de stukken zijn nu gelegd.

De ruimte aan het Delwaidedok gaat grotendeels naar bedrijven van de groep SEA-invest, zo besliste de raad van bestuur maandagavond. Een groot deel zal gaan naar de bouw van een nieuwe tankterminal, goed voor een investering van 250 miljoen euro.

Aan hetzelfde dok volgt ook een containerterminal, die overkomt van de IMT-groep aan het zuidelijker gelegen Hansadok. Die investering bedraagt zo’n 50 miljoen euro.

Aan het Hansadok zal SEA-Tank Terminal, dochter van SEA-invest, extra tankcapaciteit bouwen voor Total. Die investering bedraagt 100 miljoen euro.

Een andere grote investering gaat naar het Amerikaanse bedrijf Zenith Energy, die op een nog niet vrijgegeven locatie op termijn 250 miljoen euro investeert. Ook hier gaat het over tankopslag.

De nieuwe projecten, die volgens de bedrijven tussen nu en drie jaar voltooid worden, zouden voor zo’n 42 miljoen ton aan extra overslag en voor tientallen nieuwe jobs zorgen. “Dit geeft een nieuwe en mooie toekomst voor het kroonjuweel op de rechteroever”, aldus aftredend topman Eddy Bruyninckx. “Een argument bij wie zich verzet tegen de havenuitbreiding op linkeroever was dat het Delwaidedok door de verhuis van MSC leeg zou komen staan, maar we hadden eerder te maken met l’embarras du choix”, vult Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) aan.

Op de achterkaai van het Delwaidedok is er sprake van nog extra investeringen, onder meer door Katoen Natie, dat op die plaats al deels aanwezig is. Het bedrijf meldde enkele weken geleden dat het er 98 miljoen euro wil investeren en daarmee wil zorgen voor 400 arbeidsplaatsen. De besprekingen daarover zitten in een vergevorderde fase.

ABT, ook een dochter van SEA-invest, kent al jaren dalende kolen- en ertsentrafieken. Een stuk van 37 hectare wordt uit de concessie gelicht en wordt in de markt geplaatst.

Het Havenbedrijf Antwerpen ging nog kort in op vragen over het Saoedische ERS-project. “Maand na maand wordt een stand van zaken gegeven. Twee derde van de doelstellingen zijn intussen gehaald. Het kan sneller vooruitgaan”, merkte Van Peel op.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content