Bedrijven betalen facturen stipter dan ooit

© thinkstock

In het eerste kwartaal van dit jaar werden zeven op de tien facturen in het bedrijfsleven netjes binnen de juiste termijn betaald.

De betaalindex, die ook het aantal wanbetalingen registreert, staat met een score van 105,6 punten op het hoogste peil sinds het begin van de metingen in 2002. Dat leert een rapport van Graydon waarover De Tijd woensdag bericht.

Het verloop van de index toont hoezeer de correcte betaling van facturen mee evolueert met de economische omstandigheden. Zo zakte de index in het tweede kwartaal van 2011 -temidden van de economische crisis- door het ijs met een laagterecord van 96 punten. Het aantal wanbetalingen piekte toen op 14,3 procent. Dat is nu afgebouwd naar 8,5 procent.

“Ondernemersvertrouwen herstelt zich”

“Het vertrouwen van de ondernemer herstelt zich, waardoor hij bereid is het geld weer te laten rollen”, klinkt het in het Graydon-rapport. “Het is ook duidelijk dat de crisis ertoe geleid heeft dat bedrijven meer aandacht besteden aan cash management. Bedrijven hebben gemerkt dat niet tijdig betaalde facturen liquiditeitsproblemen kunnen veroorzaken.”

Ook de wet ter bestrijding van de betalingsachterstand, die in december 2013 werd goedgekeurd, speelde een rol in meer stipte betalingen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content