Bedrijfsleider EMC Medical Instruments start Cool+Belgium
EMC Medical Instruments, waarvan een koelmachine in het voorbije seizoen nog is ingezet voor de revalidatie van Standard-kapitein Jelle Van Damme, werkt sinds mei onder gerechtelijke bescherming tegen zijn schuldeisers.
Ondertussen heeft hun gedelegeerd bestuurder een nieuwe vennootschap opgezet. Achter Cool+Belgium schuilt een Britse maatschappij waarvan de aandeelhouders niet bekend zijn.
Drie uur na het nieuws op deze website heeft de voorzitter van de raad van bestuur van EMC Medical Instruments, Jozef Dockx, per mail een toelichting aan zijn aandeelhouders verzonden.
In de mail, die hij ook naar Trends stuurde, zegt hij dat EMC MI een exclusief contract wil negotiëren met “een niet nader genoemde Engelse partij waar we reeds geruime tijd mee in verregaande onderhandeling zijn”. De naam Cool+Europe Ltd noemt hij niet. Evenmin zegt zijn mail dat de gedelegeerd bestuurder van EMC MI tegelijk vast vertegenwoordiger is van Cool+Europe.
EMC MI, zo valt uit de brief op te maken, zou de “Engelse partij” voor tien jaar een “exclusief verkoopscontract” geven voor de ThermoGuider 300, een apparaat van EMC MI dat bestemd is voor ziekenhuizen. Sinds 15 mei nemen “diverse gespecialiseerde distributeurs” de TG300 in hun assortiment op in Frankrijk, België en Nederland, meldt Dockx ook. Er is volgens hem ook belangstelling uit de Amerika’s.
Hij hoopt dat de verkoopsresultaten EMC MI in staat zullen stellen om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en zijn kapitaalsbasis te herstellen.
Ondertussen is ons minstens één geval bekend waarbij Cool+Europe een EMC MI prospect benaderde. Van zijn kant is de belangrijkste leverancier van EMC MI onlangs door Cool+Europe benaderd met de vraag om engineeringwerk voor hen te doen. “Wij hebben niet over de bestaande machines van EMC MI gepraat”, onderstreept de gedelegeerd bestuurder daar.
Niet alleen bij medisch koelmachineproducent Waegener is er heel wat commotie dezer dagen. Ook bij de andere Belgische ontwikkelaar van koelmachines voor de behandeling van trauma’s, het Limburgse EMC Medical Instruments, zijn er opmerkelijke ontwikkelingen. Het bedrijf vroeg begin mei bescherming tegen zijn schuldeisers en werkt sinds 21 mei onder de wet op de continuïteit van ondernemingen.
De hoge ontwikkelingskosten leidden vorig jaar tot een verlies van 1,7 miljoen euro. EMC MI kon zijn eerste machines plaatsen bij geïnteresseerde ziekenhuizen, maar van het kapitaal van 3,6 miljoen bleef amper 1,4 miljoen over.
Ongezien herstelplan
In oktober werd oprichter en gedelegeerd bestuurder Koenraad Kunnen tijdens een periode van gezondheidsproblemen ontslagen. Ook zijn opvolger werd in februari bedankt. Een coalitie van aandeelhouders rond Jozef “Jef” Dockx, van de gelijknamige familiale logistieke dienstengroep, stelde toen twee nieuwe gedelegeerd bestuurders aan.
KV Mechelen-bestuurslid Christian Deprez is tevens senior advisor Life Sciences-Health Care bij Deloitte. Zijn co-gedelegeerd bestuurder is Stephan Raemaekers, een economist en Vlerick-alumnus. Hij is een voormalig Global Lead Service Partner in de SAP-consultancy van Deloitte.
Op 21 maart keurde een algemene vergadering van EMC MI een herstelplan goed. Merkwaardig was dat de details van dat plan niet werden uitgelegd op de vergadering en dat het plan evenmin vooraf met de agenda naar het 70-tal aandeelhouders was meegestuurd.
Tijdens die algemene vergadering namen twee bestuurders ontslag en werd de oprichter van EMC MI, Koenraad Kunnen, door de politie voor ondervraging opgepakt. Hij kon niet meedoen aan de bespreking. In zijn afwezigheid werd wel besloten, zonder dat het punt op de agenda stond, om een klacht tegen hem in te dienen wegens “oplichting, misbruik van vertrouwen van de aandeelhouders, valsheid in geschriften door het intentioneel opstellen van verkeerde financiële gegevens”, en zo verder.
Koenraad Kunnen argumenteert daarentegen dat hij door een groep aandeelhouders buiten is gewerkt op het ogenblik dat het zware ontwikkelingstraject achter de rug is en er geld kan worden verdiend. Hij vecht de beslissingen aan.
Bescherming tegen schuldeisers
In de weken na de algemene vergadering verslechterde de toestand van het bedrijf verder. In april zegde KBC de kredietlijn op. De bank sprak Koenraad Kunnen aan voor de persoonlijke borgen die hij voor EMC MI had gesteld.
Begin mei vroeg EMC MI dan bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat is op 21 mei door de rechtbank toegestaan.
Gedelegeerd bestuurder EMC start tweede vennootschap
Nu meldt het Staatsblad dat gedelegeerd bestuurder Stephan Raemaekers van EMC MI op 14 mei optrad als vaste vertegenwoordiger van het Britse Cool+Europe Limited bij de oprichting van Cool+Belgium. Dat is een bvba die onder meer de “ontwikkeling van medische en paramedische apparatuur” als doel heeft.
Cool+Europe Limited zelf is een constructie die is opgezet door een Britse fiscale dienstverlener, Wilton Group, met kantoren in Londen, Dublin en op het eiland Man. Cool+Europe is op zijn beurt in handen van Cravex Ltd., ook weer opgezet op het adres van Wilton Group.
Stephan Raemaekers ontkent dat de twee feiten met mekaar te maken hebben. “Wat u denkt is totaal fout. Ik ben gedelegeerd bestuurder van EMC Medical Instruments en van Cool+Belgium. Dat zijn twee verschillende bedrijven”, zegt hij.
Volgens Raemaekers werkt hij verder aan het herstelplan van EMC MI, dat op 20 augustus moet ingediend worden. “De situatie is niet gemakkelijk, maar de resultaten zijn gemengd positief. De voornaamste schuldeisers zijn bereid om mee te werken”, zegt Raemaekers.
Co-gedelegeerd bestuurder Christian Deprez wou niet over de telefoon over de gang van zaken bij EMC MI praten. (B.L.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier