BBTK voert actie bij opening nieuwe Carrefour in Antwerpen

© Belga

De socialistische vakbond BBTK voert sinds woensdagochtend 7 uur actie bij de opening van een nieuwe Carrefourwinkel aan de Jan Van Ghentstraat in Antwerpen. De actievoerders pikken het niet dat de werknemers in deze winkel, die onder zelfstandig statuut opent, slechtere arbeidsvoorwaarden hebben.

Met de slogan “Nieuwe winkel ok! Werknemers in solden neen!”, willen ze die boodschap overbrengen aan de klanten.

“Terwijl andere Carrefour-werknemers vechten voor hun job, opent deze winkel onder ander statuut met veel slechtere arbeidsvoorwaarden”, zegt Marianne Gestels, gewestelijk secretaris bij BBTK Antwerpen. “Ze moeten langer werken voor een lager bruto maandloon en krijgen amper tot geen toeslag voor vroege en late uren, zaterdag- en zondagwerk.”

Daarnaast vindt de vakbond het niet kunnen dat de winkel door zijn zelfstandig statuut onder een ander paritair comité valt. “Daardoor valt hij niet onder de Ondernemingsraad van de groep.

Plaatselijk is er bovendien geen enkele syndicale vertegenwoordiging. Een juridisch tactisch spelletje waarmee Carrefour de vakbonden buitenspel wil zetten”, zegt De Boer. “Het gaat hier niet om een kleine buurtwinkel, maar wel om een grote supermarkt die met de Delhaize op het Zuid moet concurreren.”

Tot slot stoot het de vakbond voor de borst dat deze nieuwe supermarkt geen ex-Carrefour werknemers overneemt, maar enkel interims zonder enige anciënniteit tewerk stelt. “Met een pamflettenactie willen we de klanten informeren over deze wantoestanden bij Carrefour”, besluit Gestels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content