Bayer gaat in beroep tegen glyfosaat-veroordeling

© belga

De Duitse chemiereus Bayer gaat in beroep tegen de veroordeling van Monsanto, waarmee een schadevergoeding van 78,5 miljoen euro wordt geëist.

Monsanto werd in augustus veroordeeld tot een boete van 289 miljoen dollar, omdat het niet gewaarschuwd had voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup (glyfosaat). De verdelger zou kanker veroorzaakt hebben bij een Amerikaanse tuinier.

Monsanto, dat intussen is overgenomen door het Duitse Bayer, bleef echter volhouden dat de onkruidverdelger veilig is en vroeg aan de rechter een nieuw proces. In een nieuw vonnis in oktober werd de veroordeling bevestigd, maar werd de schadevergoeding fors verlaagd, tot 78,5 miljoen euro. De rechter weigerde wel om een nieuw proces in te richten.

Beroep

‘We blijven er vertrouwen in hebben dat de schadevergoeding en de verminderde schadevergoeding die werden toegekend, niet in overeenstemming zijn met de geleverde bewijzen of de wetgeving’, aldus een woordvoerder van Bayer woensdag. Het bedrijf diende woensdag een aanvraag tot beroep in bij de rechtbank van Californië. Wel noemt het bedrijf de vermindering van de schadevergoeding een goede zaak.

Nog meer veroordelingen

In de VS lopen een hele reeks veroordelingen tegen Bayer wegens de controversiële onkruidverdelger. Eind oktober waren volgens CEO Werner Baumann al 9.300 klachten tegen het bedrijf ingediend. Bayer laat nog weten volgende maand rapporten ‘samenvattingen van studies over de veiligheid van glyfosaat’ te willen publiceren op een transparant onlineplatform. In 2015 beoordeelde de Wereldgezondheidsorganisatie de onkruidverdelger als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Partner Content