Bayer commercialiseert CO2 als ingrediënt van kunststof
Het Duitse concern Bayer maakt zich op voor de commercialisering van het broeikasgas CO2 als grondstof voor de veelgebruikte kunststof polyurethaan (PU).
Bayer MaterialScience (BMS), een van de drie divisies van Bayer, ontwikkelde het proces om CO2 te gebruiken als vervanger van petrochemisch basismateriaal.
Daarvoor werkte het samen met de universiteit van Aken en de energiegroep RWE. De onderzoekers ontdekten een katalysator die toelaat CO2 als component te gebruiken voor de productie van zogenoemde polyolen. Mede door die polyolen met CO2 ontstaat PU, dat vooral wordt gebruikt in matrassen, isolatiemateriaal en autocomponenten.
Het nieuwe materiaal is de voorbije twee jaar uitvoerig getest in een proeffabriek in Leverkusen en bleek dezelfde kwaliteit te hebben als wanneer het op conventionele wijze zou worden geproduceerd uit petroleum. In een tweede fase komt er nu een productiefaciliteit in Dormagen, ten noorden van Keulen, met een capaciteit van enkele duizenden ton. Het eerste commerciële PU-product op basis van polyolen met CO2 wordt een matras. Bayer is er wel nog niet uit of het de exclusieve producent van de polyolen met CO2 wil zijn. Productie onder licentie door andere spelers is ook een optie, stelt BMS-topman Patrick Thomas.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier