Bayer-aandeel keldert na vonnis in Roundup-proces

© REUTERS

Het aandeel van chemiereus Bayer opênt woensdag op de beurs van Frankfurt ruim 10 procent lager nadat een federale rechtbank in San Francisco heeft geoordeeld dat onkruidverdelger Roundup kanker veroorzaakt heeft bij een man uit de staat Californië.

De onkruidverdelger Roundup heeft kanker veroorzaakt bij een man uit de staat Californië. Dat heeft de jury in de federale rechtbank in San Francisco dinsdag geoordeeld. Daarmee is de eerste fase van het nieuwe proces tegen het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto afgerond. In de tweede fase zal de jury zich uitspreken over de verantwoordelijkheid van de producent van Roundup.

Het tweede proces tegen Monsanto, sinds 2018 onderdeel van het Duitse concern Bayer, ging eind februari van start. De zaak van Edwin Hardeman, een man uit de staat Californië, zal bepalend zijn voor minstens 620 hangende zaken tegen Roundup, dat het omstreden middel glyfosaat bevat, voor een federale rechtbank. In augustus vorig jaar werd Monsanto in een eerste zaak tegen Roundup al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een tuinman met lymfeklierkanker. Een rechtbank van de staat Californië achtte Monsanto verantwoordelijk voor de ziekte bij de man.

Partner Content