BASF bouwt in Antwerpen een nieuwe fabriek voor alkylethanolamines

Het chemieconcern BASF bouwt in Antwerpen een nieuwe fabriek voor alkylethanolamines. Daarmee zal de wereldwijde productiecapaciteit van het chemische tussenproduct met bijna 30 procent toenemen, tot meer dan 140.000 ton per jaar, zegt BASF dinsdag in een persbericht.

De nieuwe fabriek komt op de bestaande Verbund-site van BASF in het Antwerpse havengebied, waar het bedrijf ‘op intelligente wijze productie-installaties en technologieën met elkaar verbindt om zo efficiënt gebruik te maken van hulpbronnen en expertise te versterken’.

De fabriek zou in 2024 operationeel moeten zijn en wordt een onderdeel van de divisie Intermediates van de BASF-groep die – zoals de naam weggeeft – chemische tussenproducten ontwikkelt en produceert. Het gaat onder meer om amines, diolen, polyalcoholen, zuren en specialties die worden gebruikt voor coatings, plastics, geneesmiddelen, textiel, detergenten en gewasbeschermers.

Alkylethanolamines worden volgens BASF voornamelijk gebruikt voor vlokmiddelen in de behandeling van water en in de coatingsindustrie, waar ze dienen om pigmenten met harsen te verbinden. Andere mogelijke toepassingen zijn onder meer gasbehandeling, het verzachten van weefsels en additieven voor bewerkingsvloeistoffen in de metaalindustrie.

BASF heeft al fabrieken voor alkylethanolamines in Antwerpen, Duitsland, de Verenigde Staten en China. Met de nieuwe fabriek neemt de wereldwijde productie van alkylethanolamines bij BASF met bijna 30 procent toe. Daarmee anticipeert het bedrijf naar eigen zeggen op de verwachte toenemende vraag naar het product. ‘In de komende jaren zien we een continue, groeiende vraag naar alkylethanolamines in een brede waaier van industrieën zoals waterbehandeling, detergenten en gasbehandeling’, voorspelt Frank Stein van BASF’s Intermediates divisie.

‘De investering in Antwerpen zal een positief effect hebben op de beschikbare capaciteit van alkylalkanolamines in BASF’s Verbund, en ondersteunt daardoor onze voortdurende ambitie om producten te maken die onze klanten helpen groeien. Dit is ons duidelijk engagement als een van de wereldleiders onder de aminesproducenten’, klinkt het.

De BASF-site in Antwerpen is de op een na grootste van de BASF-groep ter wereld. Op de site werken meer dan 3.000 medewerkers en staan een vijftigtal productie-installaties. De nieuwe fabriek zal een beperkt aantal nieuwe jobs opleveren, laat BASF nog weten in een reactie, maar het exacte aantal wordt niet bekendgemaakt. Het investeringsbedrag voor de nieuwe fabriek wordt voorlopig ook niet vrijgegeven, aldus een woordvoerster.

Partner Content