Barry Callebaut wil honderden banen schrappen in België

© Belga

Chocoladefabrikant Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in zijn vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle. Dat zegt Hilde Verhelst van vakbond ACV Voeding en Diensten. Barry Callebaut benadrukt dat de Belgische fabrieken blijven bestaan.

De procedure-Renault voor collectieve ontslagen is opgestart. Volgens de vakbondsvrouw deelde het bedrijf mee dat het in Europa 900 banen wil schrappen, waarvan ruim de helft in België.

In de Oost-Vlaamse vestigingen in Wieze, waar de grootste chocoladefabriek ter wereld staat, en Lokeren wil het bedrijf 250 bediendejobs en een zestigtal arbeidersjobs schrappen, zegt Verhelst. 

In het Vlaams-Brabantse Halle zou het gaan om ongeveer 160 arbeiders en 50 bedienden. Kurt Marysse van de liberale vakbond ACLVB heeft het voor Halle echter over een lager aantal van 178 bedreigde jobs.

Wereldwijd impact op 2.500 banen

De directie van Barry Callebaut reageert enkel via een schriftelijk statement, waarin het bedrijf bevestigt dat er een plan ‘BC Next Level’ is om de kosten met 15 procent te verlagen, ‘wat in de komende 18 maanden wereldwijd gevolgen zou kunnen hebben voor 2.500 functies’. Doel is voornamelijk om ‘dubbel werk en inefficiënties te elimineren’. 

Cijfers van de impact in België bevestigt het bedrijf niet. Wel zegt Barry Callebaut dat de fabrieken in Halle en Wieze ‘zeer belangrijke fabrieken blijven’ en dat het de bedoeling is om er Belgische chocolade te blijven maken. In Wieze werken momenteel zowat 1.200 mensen voor Barry Callebaut, in Lokeren ongeveer 120 en in Halle 480. 

Lees verder onder de video

In de Duitse krant Handelsblatt zegt de CEO van Barry Callebaut, Peter Feld, dat het bedrijf tot vorig jaar ‘eigenlijk werd gerund als vier bedrijven: één chocoladebedrijf in de VS, één in Europa, één in Azië en de wereldwijde cacaoactiviteiten’.

‘We hebben in het verleden nooit besloten om de processen wereldwijd te standaardiseren. Dat bemoeilijkt niet alleen onze samenwerking met klanten, maar bijvoorbeeld ook het werk van de medewerkers in de planningsafdeling in Duitsland. Die moeten nu met vier verschillende computerprogramma’s werken om onze chocoladeleveringen te coördineren. Op dit moment richten we ons veel meer op technologie en digitalisering. Deze stap voorwaarts is in het verleden niet consequent genoeg gezet en dat halen we nu in.’

Reactie bonden

De bonden hopen het banenverlies nog terug te dringen. ‘We vinden dit niet correct. Er zijn de voorbije dertig jaar niet de juiste maatregelen genomen’, zegt Verhelst. Haar collega van ACLVB zegt dat de aankondiging niet als een verrassing kwam, ‘maar de aantallen wel’. ‘We hebben dat in het verleden nog meegemaakt en toen werd de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten als ze werd opgediend.’ De komende dagen vindt er een Europese ondernemingsraad plaats.

Lees verder onder de video

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns betreurt de herstructurering. ‘De voedingsnijverheid is immers een zwaargewicht in onze economie’, klinkt het. Volgens de CD&V-minister staat de VDAB klaar om de mensen ‘snel naar een nieuwe baan te loodsen’. ‘Er zijn immers massaal veel openstaande vacatures’. Brouns wijst er ook op dat de getroffen regio geldt als ‘ontwrichte zone’ waarbij bij aanwervingen kortingen op de loonkosten voorzien zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content