Bank voor betrokkenen op komst
Vakbonden en ngo’s, samen 24 organisaties, onderzoeken of ze samen een nieuwe bank kunnen oprichten. Volgens woordvoerder Marc Bontemps zoeken de initiatiefnemers vooral meer evenwicht tussen aandeelhouders, klanten en personeel.
Voor de goede orde: die bank is er nog niet.
Bontemps: “We zijn nog maar in een voorbereidende studiefase, maanden verwijderd van wat je een project zou kunnen noemen. Het is dus nog bijzonder vroeg om er iets concreets over te zeggen, behalve dan over de motieven die ons samenbrengen. Het idee voor een nieuwe bank is begonnen bij een aantal mensen die het onbegrijpelijk vinden dat de toonaangevende banken géén conclusies trekken uit wat hen in 2008-2009 is overkomen.”
Wat moet uw bank anders doen dan de bestaande?
Bontemps: “Veel banken zijn beursgenoteerd of verbonden aan een beursgenoteerde bank. Daardoor zitten ze vast aan een logica van aandeelhouders die vooral uit zijn op een hoog rendement. Dat verplicht hen om zich te bewegen tot buiten het terrein van de klassieke, primaire bankfuncties. Maar daarvoor moeten ze ook veel meer risico’s nemen. Wij zoeken een model waarmee we zowel aandeelhouders als klanten en personeel fair kunnen vergoeden. Zo’n model veronderstelt betrokkenheid, en dan kom je al gauw uit bij de coöperatieve vennootschapsvorm.”
België had wel coöperatieve banken. Zijn die dan onterecht verdwenen?
Bontemps: “Bacob, Cera, de ASLK die geen coöperatie was maar wel voor het algemeen belang stond, zijn opgegaan in grotere gehelen omwille van belangen die weinig met het bankwezen te maken hadden. De tijden zijn veranderd, maar ook vandaag kan de coöperatieve geest nog zinvolle dingen doen. In Nederland heeft de coöperatieve Rabobank de crisis overigens moeiteloos doorstaan.”
Luc Baltussen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier