Banco Santander haalt 7,5 miljard euro op
De grootste Spaanse bank, Banco Santander, haalt 7,5 miljard euro vers kapitaal op en zet het mes in haar dividenduitkering.
Sinds Ana Patricia Botin enkele maanden geleden haar vader Emilio opvolgde aan het hoofd van Banco Santander, volgt de ene ingreep op de andere. Eind november zette Botin de CEO van Santander, Javier Marin, aan de deur. Ze breidde ook de raad van bestuur uit met drie onafhankelijken. Op die manier kwam Botin tegemoet aan de kritiek op het gebrek aan onafhankelijke leiding en corporate governance bij Santander.
Een ander punt van kritiek waren de zwakke kapitaalbuffers. De Spaanse bank is een van de weinige die geen ratio’s publiceert die beantwoorden aan de volledige toepassing van de Bazel III-normen. Analisten schatten dat Santander een van de zwakst gekapitaliseerde banken van Europa is. Ook bij de stresstesten van de ECB kwam Santander minder goed voor de dag dan sectorgenoten.
Bovendien keert de bank, ook al staat de winst onder druk, al een aantal jaren een riant dividend uit. Dat was enkel mogelijk doordat veel aandeelhouders kozen voor een dividenduitkering onder de vorm van aandelen in plaats van in cash. De Spaanse centrale bank wil die praktijk, waardoor Santander meer winst kan uitkeren dan er gemaakt werd, een halt toeroepen.
Ana Botin heeft nu beslist het kapitaal met 7,5 miljard euro op te trekken via de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat komt overeen met ongeveer 10 procent van het uitstaande kapitaal. Tegelijk wordt het mes gezet in het dividend. Over 2015 zal de bank een dividend van 0,20 euro toekennen, waarvan 0,15 euro in cash. De voorbije jaren keerde Santander telkens 0,60 euro per aandeel uit, hoofdzakelijk in nieuwe aandelen.
Met de ingrepen slaat Banco Santander drie vliegen in een klap: de kapitaalbuffers worden versterkt, de dividenduitkering vermindert maar wordt grotendeels omgezet in een cashdividend (conform de wensen van de toezichthouders), en de bank houdt de handen vrij om haar expansieplannen te realiseren.
Vorig jaar haalde een andere Europese grootbank met zwakke kapitaalbuffers, Deutsche Bank, ook al 8 miljard euro vers kapitaal op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier