Balta ontslaat 84 arbeiders

Balta heeft aangekondigd dat het 84 banen schrapt. In de fabriek in Sint-Baafs-Vijve sneuvelen 56 van de 926 jobs, in Sint-Eloois-Winkel gaat het om 28 van de 256 arbeidsplaatsen. De onderhandelingen met de vakbonden worden vanaf dinsdag opgestart.

Volgens CEO Jules Noten is Balta door de marktomstandigheden verplicht het ploegenstelsel aan te passen. In de praktijk betekent het dat de ontslagen vooral vallen in de (dure) weekendploegen van de divisies ’tuft’ en ‘rugs’.

“In 2011 is de vraag teruggevallen, terwijl de grondstoffenprijzen gestegen zijn”, legt Jules Noten uit. “Het lichte herstel van de vraag dit jaar, maakt niet alles goed.”

Balta wijst ook op de bredere economische context. “De loon- en de energiekosten liggen in België veel hoger dan de buurlanden. Dat is al vijf jaar zo en er veranderd niets”, zegt Noten. “We zien ons nu verplicht een aantal producten in Turkije te produceren, waar we al langer een fabriek hebben. De loonkosten van één Belgische arbeider staan gelijk aan die van zes tot acht Turkse arbeiders. Maar ik wil deze operatie geen delokalisatie noemen, want we verhuizen slechts tien getouwen van hier naar Turkije.”

Jules Noten stelt dat deze ontslagronde de “zure appel” is waar het bedrijf door moet bijten. “Ik mag hopen dat het daarbij blijft”, aldus Noten.

Balta is goed voor een jaaromzet van 754 miljoen euro en heeft 3854 werknemers, van wie 3636 in België. (K.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content