Bad bank Fortis eist 3 miljard van zakenbanken

© belga

Royal Park Investments (RPI), de bad bank van het voormalige Fortis, eist een schadevergoeding van 11 zakenbanken voor misleidende informatie.

Royal Park Investments (RPI), de bad bank van het voormalige Fortis, eist een schadevergoeding van 11 zakenbanken voor misleidende informatie.

De officiële klacht werd ingediend op 14 december voor de rechtbank van de staat New York. De zakenbanken van wie RPI een schadevergoeding – 3 miljard dollar – eist zijn JP Morgan, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, CitiGroup en UBS. RPI eist een schadevergoeding voor de beruchte ‘herverpakte Amerikaanse hypotheekleningen’, waar Fortis in heeft geïnvesteerd en die werden aangeleverd door de hierboven vernoemde zakenbanken. Dat gebeurde op basis van valse en misleidende cijfers, luidt het bij RPI.

De officiële klacht is een nieuwe horde in de juridische procedure tegen de zakenbanken, aldus Danny Frans, CEO van RPI. Op 27 juli werd voor een eerste keer een dagvaarding doorgestuurd. Het is nu afwachten of de klacht ontvankelijk wordt verklaard, wat enkele maanden kan duren. Daarbij moet rekening gehouden worden met de verjaringstermijn van de zaak. Het kan in ieder geval nog drie tot vijf jaar duren voor er een uitspraak komt in de zaak, maar ook een minnelijke schikking is mogelijk.

Royal Park Investments (RPI), dat in handen is van Ageas, de Belgische overheid en BNP Paribas, is het vehikel waarin de rommelkredieten van Fortis werden ondergebracht. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content